Novi Dani
Nekategorizirano

Ministar Đorđević povodom smrti radnica Magne: Firma je poštovala sve mere

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević oglasio se u četvrtak, 13. avgusta povodom informacije da su u preduzeću “Magna seating” iz Odžaka, u Vojvodini, preminule dve radnice od posledica korona virusa i rekao da se tokom posete toj kompaniji uverio da je preduzeće sprovelo „sve propisane mere Vlade Srbije“.

On je u pisanoj izjavi upućenoj medijima naveo da saoseća sa porodicama preminulih.

“Srbija i ceo svet bore se sa virusom koji je veoma teško obuzdati. Ipak, mere koje donosi Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doprinele su značajno smanjenju broja zaraženih i preminulih”, rekao je Đorđević.

  • Pratite BLOG RSE o pandemiji COVID-a 19

Đorđević je naveo da je „Magna odgovorno preduzela sve mere, redovno dezinfikovala prostorije, merila temperaturu zaposlenima, kontrolisala upotrebu zaštitnih maski i poslala određeni broj radnika na godišnji odmor“.

Đorđević je dodao da se posle radnog vremena zaposleni “slobodno kreću” i svi odlaze svojim kućama i da niko osim radnika ne može da zna s kim se i koliko viđaju u svoje slobodno vreme i koliko se pridržavaju mera.

Radnici preduzeća “Magna seating” 10. avgusta su održali jednosatni štrajk upozorenja, a Industrijski sindikat tvrdio je da su dve radnice i četvoro članova njihovih porodica preminuli od korona virusa i tražili da svi radnici budu testirani, prenela je tada Radio televizija Vojvodine (RTV).

Industrijski sindikat je tada izrazio i bojazan da je zaraženo više radnika, nego što je kompanija zvanično saopštila.

Kompanija „Magna Seating“posluje u Srbiji od 2013. godine, a u svom pogonu u Odžacima, gde radi oko 2000 ljudi proizvodi navlake za automobilska sedišta. Ova kompanija u Srbiji posluje uz značajne subvencije koje dobija iz državnog budžeta, a 2017. godine je proširila svoje proizvodne pogone čime je, prema rečima direktora Štefana Petersa, to postao njihov najveći pogon u Evropi.

Slobodnaevropa.org