Novi Dani
BIH

Novo zaduženje BIH: Tegeltija, Novalić i Višković dogovorili pregovore s MMF-om

Bosna i Hercegovina krenut će u nova zaduživanja kako bi finansirala budžetske deficite koje je pandemija koronavirusa samo dodatno pogoršala.Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka s entitetskim premijerima kazao je kako je donesena odluka da se otvori proces pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog aranžmana, za koji je kazao, da je duže vrijeme blokiran ponajviše zbog pandemije.

On je kazao da sastanak s čelnicima MMF-a se očekuje u Sarajevu u oktobru, a da vjeruje da bi pregovori mogli biti oknčani u roku od dva mjeseca.

“Ta sredstva će služiti kako bi se eliminisale posljedice koronavirusa, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi”, kazao je on te naglasio da će biti otvoreni i pregovori s Evropskom komisijom oko makro finansijske pomoći, a insisitirat će se da ona ne bude vezana za jednu godinu, već pet ili šest godina.

Posljednja sredstva koja je BiH doznačio MMF izazvala su pravu političku krizu oko njihove podjele, a dugo su čekala raspoređivanje nižim nivoima na računu Centralne banke.

Pročitajte još