Novi Dani
BIH

Tegeltija o tvrdnjama da gubi “većinu” u VSTV-u: To je zbunjivanje i obmanjivanje javnosti

Nakon informacija koje su se pojavile u medijima da je imenovanjem državne tužiteljice Biljane Simeunović za članicu VSTV-a predsjednik te institucije Milan Tegeltija izgubio “većinu” u VSTV-u, oglasio se upravo Tegeltija kazavši da se radi o dezinformacijama.”Svi natpisi na pojedinim portalima, koji polaze od pretpostavke da u VSTV-u postoje nekakve većine i manjine kao unaprijed određene kategorije pokazuju elementarno nerazumijevanje funkcionisanja VSTV-a te su u funkciji zbunjivanja i ombanjivanja javnosti”, kazao je.

On kaže da se s jedne strane radi o svođenju VSTV-a na insitituciju u kojoj se vodi neka zamišljena, imaginarna rovovska bitka, dok se s druge strane radi o potpunoj profesionalnoj degradaciji članova VSTV-a i njihovog svođenja na predstavnike određenih politika, jednih ili drugih.

“Članovi VSTV-a su ozbiljni ljudi s profesionalnim integritetom, kojima niko ne može da kaže kako da razmišljaju ili kako da odlučuju, nego to rade na bazi vlastitih procjena i ocjena pitanja koje je tema. Podsjećam da je više od 95% odluka VSTV-a doneseno jednoglasno ili sa do dva glasa protiv odluke, dok su sve ključne odluke, pa i one o kojima se zasnivaju ove kvazianalize, donesene jednoglasno. Situacije u kojima se odlučuje preglasavanjem jednim glasom više su ekstremno rijetke i desile su se samo nekoliko puta za šest godina mog mandata kao predsjednika, u veoma rijetkim slučajevima pojedinih imenovanja, od kojih je jedno imenovanje predsjednika Suda BiH, što je opet demokratski način odlučivanja u VSTV-u predviđen zakonom. Dakle, pozivam građane da ne nasjedaju na takve kvazianalize i narativ zasnovan na pokušajima svođenja VSTV-a na političku instituciju”, poručio je predsjednik VSTV-a.

Podsjetimo, portal Istraga je jučer pisao kako je Biljanu Simeunović u četvrtak podržalo 19 državnih tužilaca, što je za jedan glas više od podrške koju je dobila Vedrana Mijović, državna tužiteljica iza čije su kandidature, sa svim svojim medijskim i političkim partnerima, stajali Milan Tegeltija i Gordana Tadić.

“Dakle, od ukupno četrnaest članova VSTV-a plus predsjednik, Milan Tegeltija više nema bezrezervnu podršku najmanje osam članova. To su – Biljana Simeunović, Goran Nezirović, Slavo Lakić, Mahmut Švraka, Sanela Butigan Gorušanin, Selim Karamehić, Amila Kunosić i Lejla Hadžić. Na drugoj strani, Milan Tegeltija osim svog glasa može računati na apsolutnu podršku još pet članova VSTV-a, dok Berina Alihodžić postepeno izmiče njegovoj kontroli. Čak ukoliko Berina Alihodžić podrži Tegeltiju, on će, računajući i sebe, imati sedam sigurnih glasova. Na drugoj strani je osam članova VSTV-a čiju podršku nema. Toga je bio svjestan i sam Milan Tegeltija, pa je na sve načine u VSTV pokušao ugurati Vedranu Mijović”, navedeno je.

Klix.ba

Pročitajte još