Novi Dani
Nekategorizirano

Vučić o otkazivanju Putinove posjete: On jedva čeka da dođe ali …

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje zašto Vladimir Putin ne dolazi u Srbiju, da je s ruskim predsednikom razgovarao više puta i da nije video da je “Putin otišao u bilo koju zemlju” tokom epidemije koronavirusa. Dodao je da se ta vest koristi kako bi se “vodila kampanja” protiv njega.

“S Putinom sam više puta razgovarao, on jedva čeka da dođe u Srbiju, ali kad ima 150.000 obolelih od korone…A nisam video da je u bilo koju zemlju otišao, nisam siguran ni da li hoće ili neće, to još nije potvrđeno”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon susreta s Miroslavom Lajčakom.

On je kazao da se priča o otkazivanju posete koristi kao – kampanja protiv njega.

“Iznenada neki postanu rusofili kada se učini da je prilika jer bi mogli da me napadnu…ja se na to nasmejem”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da “dvadesetak dana” kasne radovi na Hramu Svetog Save, zbog koga je Putin, kako su najavili srpski zvaničnici, i trebalo da dođe.

Što se tiče Sergeja Lavrova, Vučić je najavio da bi on trebalo da dođe u Beograd, ali nije precizirao kada bi to trebalo i da se dogodi.

“Gospodin Lavrov će svakako doci u Beograd, ja ne volim da zivkam medije, da obaveštavam… Srbija ima odlične odnose s Rusijom, Srbija je nezavisna država i sama odlučuje, i to je stvar koju poštuje i Putin i Makron i Si Đinping…”, kazao je Vučić.

Ruski predsednikVladimir Putin neće doći u Beograd 20. oktobra, na proslavu Dana oslobođenja, niti će prisustvovati ceremoniji osvećenja Hrama Svetog Save, kako su to u nekoliko navrata srpski predsednik Aleksandar Vučić i drugi ovdašnji zvaničnici najavljivali. Pojedini mediji tvrde da je Putin posetu otkazao jer toj zemlji ne odgovara srpsko približavanje američkim pozicijama, iako Kremlj nikada zvanično nije potvrdio da će ruski predsednik uopšte i doći u Srbiju.