Novi Dani
Nekategorizirano

Plan B – Trump otpustio ministra odbrane SAD-a odmah nakon poraza na izborima

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump otpustio je ministra odbrane Marka Espera, te najavio da će ovu ministarsku poziciju u funkciji vršitelja dužnosti odmah preuzeti Christopher Miller, inače direktor Nacionalnog centra za antiterorizam.

Trump je otpustio Espera dva dana nakon što je njegov demokratski protivnik Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima, što Trump odbija prihvatiti. On je najavio i pravnu borbu za poziciju prvog čovjeka SAD-a.

Esper je još prije nekoliko sedmica najavio da ga Trump namjerava otpustiti. Njih dvojica inače su imali više nesuglasica o povlačenju američkih vojnika iz ključnih baza u inozemstvu, kao i angažovanja vojnih trupa za potrebe gušenja protesta u zemlji.

Podsjetimo da se Esper suprotstavio Trumpovoj ideji da koristi vojsku kako bi rastjerao demonstrante koji su ovog ljeta širom SAD-.a protestovali zbog rasizma i policijske brutalnosti. On je inače na poziciju ministra odbrane stupio u julu 2019. godine nakon što je James Mattis dao ostavku na ovu poziciju.