Novi Dani
Kosovo

Zamjeniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću zabranjeno da uđe na Kosovo

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, sprečen je jutros da uđe na Kosovo jer kosovske vlasti smatraju da on predstavlja „opasnost za bezbednost“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Vesić, čija je poseta Kosovskoj Mitrovici najavljena 2. novembra kada je predsednik privremenog organa, Aleksandar Spirić, boravio u poseti Beogradu, trebalo je da danas, na Dan opštine, potpiše Povelju o bratimljenju Beograda i Kosovske Mitrovice, pišeKossev.

Iako najavljena početkom novembra, poseta je delu lokalnih medija potvrđena tek noćas. KoSSevu nije dostavljen ni plan današnje posete koji je jutros oko 9 časova objavila agencija Tanjug.

Tanjugu je bilo najavljeno da će poseta početi polaganjem venaca palim borcima na “Partizanskom brdu – brdu Kukavica“, nakon čega je trebalo da obiđe i radove na izgradnji parka i igrališta u ulici Kralja Petra Prvog.

Vesić je trebalo da obiđe i Radio Kosovsku Mitrovicu koji obeležava godišnjicu svog postojanja, kao i radove na izgradnji druge stambene zgrade koju finansira Grad Beograd, javio je jutros ovaj radio pozivajući se na Tanjug.

Vesić bi za kraj posete, dobio i Povelju počasnog građanina te opštine.

Zbog ovakvog postupka kosovskih vlasti, oglasila se Kancelarija za KiM ocenom da on predstavlja „najotvoreniju demonstraciju nespremnosti Prištine da doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na Kosovu i Metohiji“.

Zabranu ulaska Vesiću vide i kao kršenje sporazuma o slobodi kretanja, a obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na Kosovu i Metohiji bio „opasnost za bezbednost“ nazivaju apsurdnim.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je najavila da će o ovoj zabrani informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Iako najavljena, Vesićeva poseta Mitrovici nije bila i potvrđena, ali su tokom vikenda kosovski mediji izvestili o navodnom zahtevu srpskih zvaničnika da posete Kosovo. U tom zahtevu, međutim, dozvolu za posetu su tražili predsednik Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i Marko Đurić.

Ovaj zahtev kosovska ministarka označila je kao „uvredu“ u okolnostima kada je u Srbiji nedavno otkrivena masovna grobnica u kojoj su, kako se veruje, osobe sa Kosova i rekla da će u takvim okolnostima „odgovor Srbiji uvek biti isti“.

Za KoSSev, međutim, iz srpskog Predsedništva nisu želili da komentarišu ove navode kosovskih medija o zahtevu za posetu.

Inače u Severnoj Mitrovici će se u nedelju održati izbori za gradonačelnika, a na najave o poseti srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića, uoči kosovskih parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da će takve zahteve u toku kampanje za izbore odbiti, odnosno da „kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“.

Do objavljivanja ove vesti KoSSev nije dobio potvrdu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova o zabrani ulaska Vesića, dok su nas iz Kosovske policije uputili na adresu upravo ovog ministarstva.

Pročitajte još