Novi Dani
Srbija

Srbija u Skupštini nema opoziciju, u toku rasprava o budžetu, iz sale odjekuje “Đilas, Đilas, Đilas…

Razne teme su se ovih dana čule tokom rasprave o budžetu, a da nisu imale mnogo veze sa dnevnim redom. U skupštinskoj sali mnogo je poruka bilo i na račun opozicionih lidera, koji nisu učestvovali na izborima, te ih i nema u parlamentu. Na momente je, pak, ta retorika bila i oštrija nego što je uobičajeno.

Da je bivši režim južnu pokrajinu koristio za lično bogaćenje, a da aktuelni u planu ima velika ulaganja, tvrdio je juče tokom svog izlaganja u Skupštini poslanik Milan Savić. U prezentaciji brige o Srbima na Kosovu, na račun jednog opozicionog političara provukao je optužbu za krađu novca, ali i planiranje ubistva. I to ubistva predsednika države.

“Ja sa ovog mesta pitam Dragana Đilasa i njegove lokalne partnere na Kosovu i Metohiji, pritom ne mislim na one partnere iz Prištine, sa kojima već 20 godina druguje i sa kojima već 20 godina gradi svoju politiku i sa kojima ima jedini zajednički cilj, a to je svrgavanje Aleksandra Vučića i ubistvo njega i njegove porodice. Pitam njega i njegove partnere iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, koliko je to škola moglo biti napravljeno sa tim novcem”, rekao je poslanik Milan Savić sa liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

Ista lokacija, dan drugi. Smenjuju se poslanici, ali jedno ime svi izgovaraju.

“Dragan Đilas nema, malo mu je onaj budžet grada Beograda..”

“Dragana Đilasa….”

“Dragana Đilasa…”

“Dragana Đilasa….”

Prozivani su i drugi opozicioni političari poput Balše Božovića i Miroslava Aleksića, dok se jedan poslanik posebno osvrnuo na to čime se poslednjih dana bavi Đilasova stranačka koleginica.

“Izvesna gospođa, koja je jedno desetak stranaka promenila, i koja, ko šta radi, čuči kod nekih državnih privrednih subjekata, ide i priča kako je kovid bolnica, ovakva ili onakva, nije dobra… Ljudi moji, u njihovo vreme…”, rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Prozvana gospođa odgovara da se protiv njih vodi politička hajka. Misli da političari na vlasti na ovaj način prikrivaju korupciju u kojoj oni učestvuju i loše upravljanje epidemijom.

“U svoj ovoj nevolji sa epidemijom, sa zakasnelim reakcijama, sa žrtvovanjem zdravstvenih radnika iza kojih se kriju, jer se oni kriju iza belih mantila, a ne da im je stalo do njih. Jer, mi ne bismo bili u ovoj situaciji da se reagovalo kako treba. To oni pokušavaju da prikriju ovakvom galamom i režanjem na političke protivnike”, smatra potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Skupštinske nastupe, koji služe da prikriju borbu sa epidemijom, vidi i novinar Filip Švarm.

“Svi ti napadi i na kraju i na Dragana Đilasa i na druge javne ličnosti i opozicione predstavnike imaju samo jedan zadatak – a to je da odvrate pažnju građana sa kolapsa zdravstvenog sistema koji se dešava”, kaže urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Od predsednika Skupštine Švarm ne očekuje da reaguje i poslanike vrati na temu rasprave. Ocenjuje da bi Ivica Dačić tako ugrozio svoj položaj, a na njemu je isključivo zahvaljujući milosti predsednika države i vladajuće stranke.

“Jer, kao i svi mi, tako i Ivica Dačić dobro zna da sve ovo što se izgovara u Skupštini, ne dolazi iz glava poslanika nego da oni naprosto izvršavaju partijski zadatak”, poručuje Švarm.

N1

Pročitajte još