Novi Dani
Svijet

Biden se obratio kao Predsjednik SAD-a: Ne zovite ih demonstrantima, oni su teroristi

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden kazao je danas kako su izgrednici koji su upali u Kapitol “domaći teroristi”.

Biden je u svome govoru ocijenio kako su nemiri koju su se dogodili u srijedu u Washingtonu“jedan od najmračnijih dana u historiji SAD-a”.

Dodao je kako se ovo ne može nazvati protestom nezadovoljnih građana.

“Ovo nije bio protest. Ne zovite ih demonstrantima. To je bila rulja, to su bili domaći teroristi”,kazao je Biden.

Istakao je kako je incident bio “predvidljiv” jer je bio posljedica stalnih napada Donalda Trumpa na “obilježja demokratije”.

Biden je izjavio i da bi protesti pripadnika pokreta Black Lives Matter pred Capitol Hillom imali potpuno drukčiji tretman od onog kojeg su jučer imale pristalice Donalda Trumpa, ocijenivši to neprihvatljivim.

Biden je rekao kako mu je jučer jedna od njegovih unuka, Finnegan, poslala poruku u kojoj napominje da su stotine vojnika čuvale Lincolnov memorijal prošlog ljeta, dok su demonstranti protestovali zbog policijskog ubistva Georgea Floyda.

Upozorava kako je nivo sigurnosti oko National Malla jučer, dok je Trumpova rulja divljala po Capitolu, bio puno niži.

“Niko mi ne može reći da sa skupinom Black Lives Matter, da je protestovala jučer, ne bi postupali drukčije, različito od onog kako su postupali prema rulji nasilnika koja je upala na Capitol”, rekao je Biden.

“Svi znamo da je to istina. I to je neprihvatljivo. Potpuno neprihvatljivo”, istakao je.

Pročitajte još