Novi Dani
BIH

Halil Lagumdžija: Očekujem od članova VSTV-a da sarađuju, prvi sam među jednakima

Halil Lagumdžija, novoizabrani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon glasanja je preuzeo predsjedavanje sjednicom, kazavši da je zahvalan kolegama na ukazanom povjerenju.”Da je kolega Srđan Forca izabran, koji je bio sa mnom u drugom krugu, dao bih sve od sebe da sa njim sarađujem. Očekujem od članova Vijeća da razmišljaju na taj način”, istakao je.

Lagumdžija je kratko prokomentarisao da će u skladu sa zakonom predsjedavati institucijom, kao prvi među jednakima, da bi potom pristupio izboru potpredsjednika.

“Imajući u vidu da sam izabrani predsjednik, dva potpredsjednika trebalo bi da budu iz reda hrvatskog i srpskog naroda, ili iz reda Ostalih”, kazao je Lagumdžija.

Prije pauze su za potpredsjednice VSTV-a predložene Sanela Gorušanović-Butigan iz reda hrvatskog naroda i Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda.

Halil Lagumdžija je sudija Suda BiH i član VSTV-a od februara 2021. godine na mandat od četiri godine.

Predsjednik je danas biran između Biljane Simeunović, Halila Lagumdžije i Srđana Force, nakon što je od kandidature odustala dojučerašnja privremena predsjednica Sanela Gorušanović-Butigan.

Nakon prvog kruga glasanja iz utrke je ispala Simeunović, a Lagumdžija je u drugom krugu dobio osam glasova, a Forca sedam.

Klix.ba

Pročitajte još