Novi Dani
Slovenija

Janez Janša optužio Kur’an da je izazvao više smrti, patnje nego druge knjige

lovenski premijer Janez Janša izazvao je oštre reakcije muslimana nakon što je na svom Twitter nalogu podijelio objavu koja sadrži klevete protiv Kur’ana.

Kritiziran u Sloveniji zbog pritiska na medije i slobode te poznat po svom oštrom odnosu prema imigrantima, premijer Janez Janša podijelio je post o Karlu Marxu i “Komunistički manifest”, Friedricha Engelsa, koji sadrži klevete protiv Kur’ana.

Islamofobi Ni Postovi Janeza Jan E Na Dru Tvenim Mre Ama Kur An Optu Io Da Je Izazvao Vi E Smrti Patnje 1614068579

Od 1. jula, 2021. godine, Slovenija će po drugi put predsjedavati Vijećem Europske unije. Vijeće je glavni donosilac odluka u EU te pregovara i donosi nove propise EU ili ih prema potrebi prilagođava.

Slovenski premijer Janez Janša je jučer na svom zvaničnom profilu podijelio post koji vrijeđa muslimane i time “podržao” mrzilačku usporedbu Komunističkog manifesta, a o kojoj se potom konstatira kako:

– Nijedna druga knjiga, osim Kur’ana, nije prouzrokovala više smrti, patnji, ugnjetavanja, osiromašenja i socijalne zaostalosti, navedeno je u postu.

Osim što je populistička laž, njena promocija od strane Janše je jasni fašistički potez i uvreda svim muslimanima Evrope i svijeta.

Janez Janša, čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS), nacionalističke i desničarske populističke stranke, ranije je izazvao reakciju javnosti svojim netolerantnim izjavama protiv muslimana, imigranata i homoseksualaca. Janša, koji je, također, negirao holokaust, u januaru je u objavi na Twitteru tvrdio da bi islam trebao biti reformiran na humaniji način i tvrdio da problem nije radikalni islam, već sam islam.

Islamofobi Ni Postovi Janeza Jan E Na Dru Tvenim Mre Ama Kur An Optu Io Da Je Izazvao Vi E Smrti Patnje 1614068578

Janša, koji je bio premijer u periodu između 2012. i 2013. godine, a u junu 2014. godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog korupcije, u evropskoj štampi naziva se “slovenačkim Trumpom”.

Senzor.ba

Pročitajte još