Novi Dani
Crna Gora

Oglasila se Vlada Crne Gore o Srebrenici: Poštujemo odluke sudova ali ne možemo cijeli narod proglasiti genocidnim

Vlada Crne Gore poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila crnogorska Skupština 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Reakcija Vlade stigla je nakon brojnih osuda međunarodne zajednice, ali i domaće javnosti nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi.

Vlada, kako su kazali, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija.



“Vlada Crne Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i, nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvijek odgovaraju konkretni pojedinci”, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da Vlada, na čelu sa Krivokapićem, osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga i solidariše se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina.

“Krivokapić, zajedno sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem i ostalim članovima Vlade, izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama”, ističe se u saopštenju Vlade.

Oni su rekli da su pomirenje među narodima i državama regiona od najveće važnosti za Vladu Crne Gore.

“Crnogorska Vlada izabrana je nakon demokratske pobjede građana i njihove volje da Crna Gora bude slobodna i ravnopravna, a ne zarobljena i privatna, da bude pravna država u kojoj vladaju zakoni, a ne pojedinci i da odlučno krene putem promjena u društvu u korist pomirenja i stvarne ravnopravnosti svih naroda, vjera i identiteta”, poručili su iz Vlade.

Pročitajte još