Novi Dani
Slovenija

Serija rušenja antifašističkih spomenika u Sloveniji

Od svih bivših jugoslavenskih republika Slovenija je najbolje sačuvala spomeničku baštinu NOB-a. Rezultat je to redovitog održavanja, edukacije i održavanja od strane saveza boraca za vrijednosti NOB-a uz potporu države.

No povratak Janeza Janše na vlast okuražio je ekstremnu desnicu koja svoj bijes sve više iskaljuje na antifašističkim spomenicima.

S obzirom da nije ratno stanje te nema otvorene podrške od strane vlasti ta uništavanja su još manjeg opsega od onog kojem poznajemo u Hrvatskoj kadvojska danima minira skulpture,bageri čupaju kosti iz spomen kosturnicaaEU fondovi se koriste za brisanje antifašističke prošlosti iz javne memorije.

Proći ćemo samo par primjera iz 2021. godine. U siječnju u Ljubljanivandali su uništili plamenik vječnog plamena na Spomeniku vojnicima Rusije i Sovjetskog saveza palima na tlu Slovenijekoji se nalazi na groblju Žale.

Kad su u veljači članovi Omladine za vrijednosti NOB-a krenuli na odati počastpalim borcima Pohorskog bataljunaiznenadili su se što više nema crvenih zvijezda na stablima koje su pokazivale put do spomen područja.

Izvorne zvijezde su nacrtane 1959. kad je podignut i spomenik i redovito su održavane.Vandali su prebojili i sastrugali oznake na drvećukoje se nalazi na Spomen-parku smještenom u šumskom rezervatu “Pohorski bataljon”.

Posljednja meta vandala bio je spomenik poginulim partizanima Cankarjeva bataljuna, koji stoji na Pasji ravni iznad Črnog vrha. Borci Cankarjeva bataljuna borili su se na tom mjestu protiv njemačkih milicijskih snaga 25. i 26. prosinca 1941. godine.

Slavni partizanski bataljun odavde se preselio u Dražgoše i vodioslavnu bitku kod Dražgoša između 9. i 11. siječnja 1942. godine. Također tu je palo i šest boraca Prešernove brigade u teškim borbama s daleko jačim neprijateljem 26. rujna 1944. godine.

Na istom tom mjestu je prošle godine došlo do još jednog incidenta kad je Planinarsko društvo Škofja Loka organiziralo noćni pohod uz obljetnicu Dražgoške bitke stazom Cankarjeva bataljuna od Pasje ravna do Dražgoša. Start je bio u kulturnom centru na Črnom vrhu, a nešto prije ponoći pojavila se skupina huligana, koja je vrijeđala planinare i vijorila domobransku zastavu.

5. travnja izletnici su primijetili da su se vandali ovaj put i potpisali na svoje nedjelo pa su na mjestu spomen ploče napisali: “Pridružite nam se” i “SDS” (Slovenska demokratska stranka Janeza Janše)

Antifasitickivijesnik.org

Pročitajte još