Novi Dani
Crna Gora

Đukanović vaga da li će potpisati izmjene tužilačkog zakona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će u srijedu 19. maja odlučiti da li će potpisati nedavno usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu u Skupštini Crne Gore, te saopštio da njegov pravni tim analizira izmjene koje su usvojene u Skupštini Crne Gore.

“Moji pravni savjetnici pažljivo sagledavaju uslove za potpisivanje donešenog Zakona o državnom tužilaštvu. Večeras, nakon povratka u Crnu Goru, pogledaću šta je njihovo stručno stanovište i tokom sjutrašnjeg dana donijeti odluku za koju mogu sa sigurnošću da vam kažem da će biti u skladu sa Ustavom Crne Gore”, rekao je Đukanović odgovarajući na novinarsko pitanje tokom press konferencije u Briselu.

Izmjene Zakona o tužilaštvu koje je je usvojila parlamentarna većina na čelu sa Demokratskim frontom, podrazumijevaju promjenu sastava Tužilačkog savjeta, a čime se otvara put za smjenu čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Od promjene vlasti na parlamentarnim izborima održanim u avgustu prošle godine, jedan od prioriteta nove vlasti je bila smjena čelnika tužilaštva, kako bi otpočela konkretna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na smjeni, konkretno Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića je insistirao Demokratski front, čije je čelnike krivično gonilo upravo Specijalno tužilaštvo Milivoja Katnića, za krivična djela u sudskom procesu “državni udar” i navodno pranje novca.

Da bi izmjene Zakona o državnom tužilaštvu stupile na snagu i bile primjenjene, neophodno je da usvojene izmjene u Skupštini potpiše predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Odgovarajući na pitanje kako će eventualno nepotpisivanje skupštinske odluke uticati na kohabitaciju, predsjednik Đukanović je rekao:

“Da li će ta odluka, pozitivna ili negativna, uticati na proces kohabitacije neće opredijeliti moju odluku. Dakle, već znate da moj stav da kohabitaciju ne doživljavam kao proces u kojem jedna strana treba da dokazuje svoju posvećenost procesu time što će pristajati na sve što radi druga strana. To nije kohabitacija. Kohabitacija jeste zajedničko djelovanje, svakog u svojoj zoni odgovornosti u interesu nacionalnih ciljeva naše države. Trudim se da tako radim sa pozicije predsjednika države i tako ću se ponašati po ovom pitanju”.

O efektima promjene tužilačkog zakona i smjene čelnika tužilaštva, na panel diskusiji govorio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koji je potencirao da Evropska unija(EU) traži od Crne Gore rezultate u oblasti vladavine prava.

“EU traži od nas da isporučimo rezultate, a mi sa ovim ljudima (u tužilaštvu) ne možemo da isporučimo rezultate. Sa ovim ljudima u tužilaštvu mi ne možemo da stignemo u EU. Naša je ambicija da ubrzamo stvari i ubrzali smo ih i isporučićemo rezultate. Mi za to ne tražimo ni dvije ni četiri godine, tražimo godinu dana i tražimo odgovorne ljude da bi isporučili rezultate u poglavljima 23 i 24”, rekao je potpredsjednik Abazović dodajući da je ambicija aktuelne Vlade da napredak u oblasti vladavine prava bude vidljiv u Evropskom parlamentu.

Ukoliko predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbije da potpiše usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, prema proceduri, parlament ponovo treba da usvoji iste izmjene, nakon čega predsjednik Crne Gore mora da potpiše novousvojeni akt.

Slobodnaevropa.org

Pročitajte još