Novi Dani
Hrvatska

Zadnja anketa: HDZ bi mogao izgubiti i Split, njihov kandidat najbolje stoji među neobrazovanima

SPLIT će poslije nedjeljnih izbora preuzeti novi gradonačelnik, a kolike šanse za to imaju dva kandidata otkriva istraživanje Promocije plus za RTL.


I Split će, kao i Osijek, Zagreb i Rijeka, od nedjelje imati novog gradonačelnika. Ni u Splitu se aktualni gradonačelnik, HDZ-ov Andro Krstulović Opara, nije kandidirao za još jedan mandat.

Svoju bi poziciju rado prepustio stranačkom kolegi Vici Mihanoviću, kojeg javno podupire, no, prema rezultatima istraživanja, za to veće šanse ima pobjednik prvog kruga, kandidat Centra Ivica Puljak.

Bira ga gotovo 46.7 posto splitskih birača, dok se za Mihanovića odlučilo 38.9 posto ispitanika.

Puljak je u prvom krugu osvojio gotovo dvije i pol tisuće glasova više od Mihanovića, ali sada se među njima dijele glasovi kandidata koji su u prvom krugu ispali.

Velik postotak neodlučnih

Koliko će bitka u nedjelju biti tijesna, govori postotak neodlučnih birača (12.2 posto), koji mogu i promijeniti pobjednika, osobito kada u sve uračunamo i statističku grešku.

Od Splićana koji će izići na izbore njih 46.9 posto bira Puljka, a vidimo da je sličan i postotak Splićanki (46.4). Mihanovića, pak, muški birači biraju nešto češće od žena (42 posto u odnosu na 35.9).

Gledano po dobnim skupinama, Puljak najbolje stoji među najstarijim sugrađanima.

Najčešće ga planiraju zaokružiti stariji od 70 godina (53.8 posto).

Mihanović najbolje stoji među građanima u dobnoj skupini od 50 do 59 godina (43.2 posto), dok plan da u nedjelju ponište listić najčešće imaju najmlađi birači (čak 6.3 posto).

Puljak najbolje stoji kod visokoobrazovanih, Mihanović kod birača bez obrazovanja

Kad je u pitanju obrazovanje birača, Puljak najbolje stoji kod visokoobrazovanih (57.7 posto). U toj skupini Mihanović ima najmanje birača, a najviše ih ima među biračima bez obrazovanja (66.7 posto).

Index.hr

Pročitajte još