Novi Dani
Svijet

Norbert Hofer podnio ostavku na mjesto lidera FPO, još radikalniji desničar preuzima stranku

Šef austrijske krajnje desničarske Stranke slobode (FPO) Norbert Hofer dao je danas iznenada ostavku, nakon višemjesečne borbe za prevlast s radikalnim krilom stranke.

“Moje putovanje na čelu FPO danas se završava. Svom nasljedniku na ovom mjestu želim svaki uspjeh u budućnosti”, napisao je u izjavi.

Hofer (50) izgubio je izbore 2016. za mjesto austrijskog predsjednika protiv Alexandera Van der Bellena. Tada je imenovan ministrom saobraćaja, a čelnikom stranke FPO postao je u septembru 2019. nakon što je njegov prethodnik Heinz-Christian Strache bio prisiljen odstupiti zbog korupcijskog skandala.

Tadašnji skandal nazvan “Ibizagate” je doveo do sloma vladajuće koalicije između FPO-a i Narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza.

Hofer je u svojoj izjavi – puštenoj nakon gotovo mjesec dana dugog boravka u klinici za fizioterapiju radi liječenja posljedica nesreće tokom paraglajdinga – rekao da je “bilo teško obnoviti stranku nakon iznenadnog kraha” koalicija.

Posljednjih mjeseci njegov legitimitet na čelu stranke osporio je bivši ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl. Kickl vodi radikalnije krilo stranke koju su pedesetih godina prošlog stoljeća stvorili bivši nacisti, i već je izjavio da namjerava voditi stranku do parlamentarnih izbora 2024. godine.

Na pitanje austrijskog tabloida Österreich je li njegovo povlačenje povezano sa sukobom s Kicklom, Hofer je odgovorio: “Očito mi je dosta svakodnevno slušati da nisam sposoban za taj posao.”

Rekao je da želi ostati na mjestu potpredsjednika parlamenta i još ne zna hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Predsjedavajući stranke FPO Harald Stefan rekao je u izjavi da je Hoferova ostavka “bila potpuno iznenađenje”.

“Stoga ću odmah kontaktirati drugog člana Predsjedništva stranke kako bi se odgovorna tijela mogla odmah sastati”, dodao je.

Pročitajte još