Novi Dani
BIH

Dodik: U Potočare donose prazne tabute, nema dokaza da je bio genocid u Srebrenici

Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i HercegovineMilorad Dodik rekao je u subotu da u Srebrenici 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima i dodao da se na memorijalnom grobljune pokapaju žrtve, nego prazni tabuti prenose vodeći BH mediji.

Dodik je u intervjuu za novinsku agencijuSrnarekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donosetabuti na kojima samo pišu imena.

“Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime”, izjava je Milorada Dodika.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica.

Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava. Brojni posmrtni ostaci i dalje nisu identifikovani jer su mnoge masovne grobnice izmještane.

Pozivajući se na neimenovanog švedskog naučnika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid “imajući u vidu dane postoji lokalni genocid“.

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao “izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio podršku za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji”.

“Ta platforma Kongresa je bila osnova za presuđivanje u Haaškom tribunalu i sada svi to nastoje održati kao takvo.To je i svojevrsno ponižavanje holokausta i genocida koji su doživjeli Židoviu Drugom svjetskom ratu, a da ne pričamo o genocidu nad Srbima”,rekao je Dodik.

Pročitajte još