Novi Dani
Svijet

Godinu nakon početka protesta građani Bjelorusije i dalje traže odlazak Aleksandra Lukašenka

Godinu nakon velikih protesta protiv režima Aleksandra Lukašenka, Bjelorusija dočekuje gotovo s istim problemima koji se tiču odnosa vlasti i naroda.

Novinari Associated Pressa osvrnuli su se na najznačajnije detalje koji se vezuju za Bjelorusiju i represivne metode koje Lukašenko koristi u borbi za vlast.

“Samo dan od početka protesta u Bjelorusiji 2020. godine, demonstrant Aleksandar Taraikovski preminuo je nakon što je policija upotrijebila silu i mecima, pendrecima i suzavcem rastjerala okupljene građane u obračunu koji je izgledao brutalno”, navodi se.

Sada, godinu nakon početka protesta, njegova žena za AP ističe kako je Aleksandar ubijen.

“Bilo je to ubistvo s predumišljajem, ali oni to ne žele priznati. Slučaj još nije pokrenut pa se tako još ne možemo ni žaliti. Zakon ne postoji. Nisu mi vratili ni odjeću koju je on koristio taj dan kada je napustio kuću”, rekla je žena Aleksandra Taraikovskog.

Jasne poruke upućene simpatizerima Lukašenka (Foto: EPA-EFE)
Jasne poruke upućene simpatizerima Lukašenka (Foto: EPA-EFE)

Lukašenko je nadimak “posljednji evropski diktator” na Zapadu stekao zbog nemilosrdnog odnosa prema politici i građanima od preuzimanja kormila 1994. godine, ali kada su mu prošlogodišnji protesti donijeli nove izazove, odgovorio je žestoko.

“To se pokazala kao početna tačka u godini represije, a najšokantniji primjer toga predstavlja hapšenje novinara čiji je let preusmjeren prema glavnom gradu Bjelorusije”, ističe AP.

Iako su bjeloruske vlasti na demonstracije odgovorile masovnim hapšenjima, mirne demonstracije trajale su mjesecima. Međutim, dolazak hladnijih dana, ali protjerivanje i hapšenje opozicionara uzelo je danak, a vlasti su sistemski postupale kako bi uklonile svaki trag nezadovoljstva.

E8MsqTUXIAcZ7x8

“Mislim da je naša glavna greška bila u tome što smo podcijenili okrutnost režima. Vjerovali smo da bi režim, kada bi na ulice izašlo 100.000 građana, razumio građane. Međutim, sistem je jednostavno truo”, rekla je opozicionarka sa mjestom prebivališta u Litvaniji Sviatlana Tsihanouskaya.

Iako opozicija i dalje vjeruje kako su promjene moguće, brojni analitičari su mišljenja kako Lukašenko može opstati na vlasti još neko vrijeme.

“Zapadne sankcije nanose značajnu bol bjeloruskom režimu pogađajući njegove ekonomske temelje, ali takvi režimi mogu postojati i opstati u međunarodnoj izolaciji jer su sposobni raspodijeliti sve oskudne resurse koje imaju u korist oružanih službi”, rekao je Artyom Shraybman analitičar kompanije Sense Analytics.

Sličnog su mišljenja i novinari koji su iskusili svu snagu bjeloruskog režima.

“Mnogi moji poznanici otišli su u inostranstvo i iskreno govoreći imam sličnu želju. Ne vidim nikakvu budućnost za svoju djecu ovdje i ne želim da se ona obrazuju kroz propagandu”, rekao je jedan od novinara za Associated Press.

Pročitajte još