Novi Dani
Svijet

Putinova stranka opet ima apsolutnu većinu! Sa 49% glasova osvojila 72% mandata u Dumi

Putin

Putinova Jedinstvena Rusija opet je osvojila apsolutnu većinu u Dumi. Podaci pokazuju da je na 99% prebrojanih glasova ova stranka osvojila oko 49,8% glasova.

To joj je po izbornom sistemu Rusije donijelo 324 mandata od ukupno 450 ili čak 72% .

Ovaj rezultat je za oko 5% lošiji nego na prošlim izborima a stranka je osvojila 19 mandata manje.

Ipak taj rezultat je znatno bolji od očekivanog iako su mnogi ovu izbornu bitku proglasili unapred dobijenom jer je mnogim opozicionim političarima bilo zabranjeno da se kandidiraju.

Ankete su Putinovoj stranci davale oko 35% podrške što je najniži rejting ikada a izlazne ankete nakon zatvaranja birališta predviđale su da će Jedinstvena Rusija dobiti 45% glasova.

Rusia

Nakon što je većina glasova prebrojana, jasno je da Jedinstvena Rusija predsjednika Rusije ponovo ima apsolutnu većinu.

To je vrlo važno za šefa Kremlja, kaže politički analitičar Ilija Grašenkov. Uloga nove Dume je da podrži Vladimira Putina do sljedećih predsjedničkih izbora 2024. godine.

Do tada će se Putin morati odlučiti želi li nakon ukupno 22 godine na mjestu predsjednika, s pauzom od četiri godine kada je bio premijer, ostati na toj funkciji, ili pak pronaći nasljednika.

„Da bi Duma odobrila Putinovog željenog nasljednika, ona mu mora biti maksimalno lojalna, da nema nikakav sukob s njim i da ne predstavlja svoje kandidate”, kaže Grašenkov.

Pročitajte još