Novi Dani
BIH

Stigli rezultati analize koju je tražila Vlada RS: Kiseonik je bolji od traženog, spremamo krivičneprotiv onih koji su širili paniku

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić saopštili su danas da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kiseonika iz banjalučkog UKC-a, koji govore da se koristi medicinski kiseonik za liječenje pacijenata.

“Takozvana afera ‘Kiseonik’, koja je nametnuta, niti je postojala niti postoji, što daju rezultati referenetne ustanove koja je izvršila analizu kiseonik koji se daje u našim ustanovama i našim pacijentima.

Uzorak uzet 28. septembra 2021. je pokazao da je čistoća kiseonika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom, jer da bismo nešto tretirali kao lijek, čistoća treba biti minimum 99,50″, rekao je Višković.

On je kazao da je u ostalim bolnicama čistoća oko 99,93, a u Prijedoru 99,96 posto.

“Odgovorno tvrdim, kao predsjednik vlade, da sve što je spinovano, sada pada u vodu. Očekivali ste da RS ostane bez kiseonika i tako ugrozi živote pacijenata, ali to nećete dobiti i nećemo vam to omogućiti”, dodao je.

On je najavio krivične prijave protiv svih koji su koji su unosili paniku među građane i prouzrokovali štete zdravstvenom sektoru RS i pacijentima koji su koristili kiseonika u momentu afere i koji su imali određene probleme zbog priče u javnosti.

Aferu “Kiseonik” prošle sedmice je otkrio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazavši da UKC RS-a koristi tehnički (industrijski) gas umjesto medicinskog kiseonika.

Nakon nekoliko dana pokušaja diskreditacije Stanivukovića, Vlada RS je odlučila da se uzme uzorak kiseonika iz UKC-a i provjeri u laboratoriji u Beogradu.

Kao što smo već pisali, to je mimo zakona s obzirom na to da je Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nadležna za ispitivanje i kontrolu kvaliteta lijekova i ocjenu dokumentacije o kvalitetu lijeka (farmaceutsko-hemijsko-biološki-mikrobiološki).

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je nakon odluke Vlade RS-a da uzorkuje kiseonik u Beogradu poručio da će sačekati rezultate analize, a zatim predočiti nove i kako je rekao – neoborive dokaze da su zdravstvene ustanove koristile tehnički gas i da su namještali tendere firme i ljudi bliskih aktuelnoj vlasti, odnosno SNSD-u.

Agencija za lijekove BiH: Nalaz kvaliteta kiseonika s UKC-a RS nije validan

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su danas da nalaz kontrole kisika koji je UKC-u RS distribuirala firma TGT Tehnogas i koji je danas predstavljen na press konferenciji u Banjoj Luci – nije validan.Kako su rekli, kontrola kvaliteta lijekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnoj laboratoriji agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove (OMCL – Official Medicine Control Laboratories).

“Svaki lijek, uključujući i medicinski kisik koji je prošao postupak registracije u Bosni i Hercegovini treba imati dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvođača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuiran u Bosni i Hercegovini od ovlaštenog veleprometnika”, kažu iz Agencije.

Istakli su da u zemljama Evropske Unije kao i regiona postoje nadležna tijela za lijekove sa istim ovlaštenjima te da je svrha postojanja Agencije osiguranje sigurnih, kvalitetnih i djelotvornih lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine, odnosno zaštita javnog zdravlja

Dodali su da za specifične analize Agencija, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, može angažovati drugu laboratoriju, koja se također nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

“Slijedom navedenog, nalaz uzorka kisika, izdat za kisik koji je stavljen u promet bez da su ispunjeni zahtjevi iz Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji je pri tom uzorkovan od neovlaštenog lica i kontrolisan od neovlaštenog laboratorija, ne može biti validan, te se pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim”, zaključuju.

Na kraju saopćenja postavljaju pitanje: “Da li su zakoni u Bosne i Hercegovine jednaki za sve?”

Pročitajte još