Novi Dani
Srbija

Počeo Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu! Vučić: Srbija kao naslednik Jugoslavije je promoter ideje multilateralizma

Nesvrstani Vucic

Izvor: Tanjug

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova. Zbog održavanja Samita, saobraćaj oko Sajma biće povremeno u prekidu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju Samita Pokreta nesvrstanih zemalja da je „međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i dobrobiti čovečanstva“.

„Uvaženi prijatelji dobro došli kući. Beograd je bio i biće domaćin svakom ljudskom biću koje nosi poruku mira“, maglasio je Vučić.

On je poručio da je Srbija, kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač PNZ i Ujedinjenih nacija i promoter ideje multilateralizma.

Na skupu u Beogradu učestvuju delegacije više od 105 zemalja i devet međunarodnih organizacija. Pored Srbije, domaćin skupa je i Azerbejdžan koji predsedava Pokretom nesvrstanih do 2022. godine.

Vučić je uvodno obraćanje iskoristio da govori i o Kosovu. Rekao je da Srbija “boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija”, kao i da je “posvećena dijalogu” sa Kosovom.

“Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za njegov uspeh”, rekao je Vučić.

Alijev o Nagorno Karabahu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev putem video linka predsedava samitom. Uvodni govor iskoristio je, između ostalog, da kritikuje Jermeniju zbog sukoba u Nagorno Karabahu.

Jermenija je poražena prošle jeseni u 44-dnevnom ratu sa Azerbejdžanom koji je izbio u otcepljenom regionu Nagorno-Karabah i okolnim teritorijama.

Ilham Alijev je govorio i o odgovoru sveta na pandemiju COVID-19 i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što pojedine bogate države gomilaju vakcine, ocenjujući da se tako stvara “nacionalizam vakcina”.

Rusija prvi put na samitu

Na samitu po prvi put učestvuje Rusija. U julu ove godine Rusija je stekla status države posmatrača u Pokretu nesvrstanih, koji je osnovan u jeku Hladnog rata kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg Sovjetskog saveza (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država posle Ujedinjenih nacija. Sam naziv nastao je kao ideja da će pokret biti politička alternativa za zemlje koje žele da izbegnu opredeljenje za jedan vojno-politički blok i artikulišu samostalan spoljnopolitički nastup.

Upravo u glavnom gradu Srbije (tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) su se septembra 1961. okupili zvaničnici 25 zemalja na prvoj Konferenciji Pokreta nesvrstanih.

Među onima koji su govorili na tom događaju bili su svetski državnici poput premijera Indije Džavaharlala Nehrua, egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, predsednika Indonezije Sukarna i predsednika Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, na čiju inicijativu je prva konferencija i održana pre šest decenija.

Današnji skup u Beogradu obezbeđuje preko 3.000 policajaca, a saobraćaj se privremeno obustavlja u delovima glavnog grada.

Pročitajte još