Novi Dani
BIH

Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama, ovo je trenutak u kojem nema nazad

Promovisali smo Program „Samostalna Republika Srpska u okviru BiH“, rekao je predsjednik SNSD, Milorad Dodik, pred početak sjednice Predsjedništva stranke.

To znači da radimo na tome da Republika Srpska vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonu. Dogovorili smo se da raspravu o tome obavimo danas na Predsjedništvu stranke, kako bismo do kraja mjeseca zakazali sjednicu Glavnog odbora stranke.

Na dnevnom redu je i Informacija o kršenju Ustava BiH i procedure na kojima mislimo da te nadležnosti vraćamo. Za razliku od opozicije, mi se bavimo ozbiljnim temama, rekao jer Dodik.

On je rekao da će se krajem mjeseca i početkom idućeg, na sjednici Skupštine razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije bilo kakvo antidejtonsko ponašanje.

– Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav BiH. Ustav BiH ostaje nepromijenjen, osim u vezi sa Distriktom Brčko. U našem planu nije razbijanje teritiorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Srpske koju je ona dobila Dejtonom – kaže Dodik.

Dodik je dodao da se trudi da ne kaže ništa loše protiv opozicije u Republici Srpskoj, jer je i ona tražila sazivanje posebne sjednice NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

-Naš plan podrazumijeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo našu saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da se VSTS ukine u Republici Srpskoj i prenese na nivo BiH. Danas je to osnovni mehanizam za „sređivanje stanja“ u BiH. Treća stvar je povlačenje naše saglasnosti sa indirektnih poreza. Ništa neće ići preko noći, biće prelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj. To ćemo uraditi sa SIPA i Obavještajnom službom BiH. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah, a SIPA dati rok da napusti Srpsku. Ako to ne učini, primjerenim mjerama ćemo to učiniti. Ovo je samo jačanje dejtonske pozicije Repubike Srpske. Ovo je trenutak da se vratimo kući – rekao je Dodik.

Najmanje 10 god se institucije Republike Srpske bave ovim pitanjem, rekao je.

“Pozivam ljude u RS da razumiju ovu situaciju jer ako ostavimo i dalje da takva jedna nenavođena raketa kao što je Ustavni sud nastavi donositi ovakve odluke, onda će ukinuti RS vrlo brzo i nećemo imati mogućnost institucionalne borbe. Mi ćemo ovome da pristupimo vrlo ozbiljno i nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama… Naša je procjena da u ovom trenutku nema nazad”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, opozicija u RS ne podržava stavove Dodika te naglašavaju da Dodikova politika vodi ka avanturizmu

Kazao je pri tome da je protiv svake vrste sukoba, ali da neće prezati od toga da brani ovaj bosanskohercegovački entitet ukoliko bude napadnut.

„Neće biti nikakvog sukoba, ali moraju da znaju da Republika Srpska ima potencijal da odbrani svoje institucije i svoj narod,“ kazao je Dodik.

U više navrata Dodik je najavljivao otcjepljenje RS od BiH, kao i povlačenja saglasnosti na sporazume kojim su formirane institucije na državnom nivou.

„Ovo je zadnji trenutak da se vratimo kući. Da Republika Srpska vrati ono sto joj je oteto. Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav. To nigdje na svijetu nema. U planu nije razbijanje BiH, ali jeste očuvanje Republike Srpske”, rekao je.

Pročitajte još