Novi Dani
Crna Gora

Đukanović tvrdi: Raste podrška DPS-u, Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti

tabilnost Crne Gore moze se učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz 95. godine, koji nikada nije odustao, ocijenio je predsjednik Crne GoreMilo Đukanovićna 2BS forumu, uz poruku da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO-a.

On je ocijenio da je aktuelna Vlada Crne Gore nefunkcionalna i treba je smijeniti, jer je, kako je rekao njen mandat propadanje Crne Gore. Predsjednik države i DPS-a je saopštio da posljednje istraživanje pokazalo da DPS ima podršku od 35,1 do 39,5 odsto.

“Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovdje računa na proruske sentimente”, rekao je Đukanović.

Podsjećajući da su u Crnoj Gori realiozovane samo dvije velike ruske investicije, od kojih je samo jedna bila uspješna cnogorski predsjednik je kazao da je Crna Gora imala svoju državnu politiku i da na nju Rusija nije uticala, jer je Crna Gora vodila politiku koja je počivala na pravu suverene države.

“Crna Gora nije uvela ruski kapital u svoj sistem. To nije tačno”, dodao je on.

Ruski i kineski kapital

Govoreći o nedostatku interesovanje Evrope, Đukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa poslijedica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

“Brisel je nas krivio za nedovoljne reforme, a mi njih zbog sporosti integracija, tako da smo danas došli u sitaciju da nam agenda bude stabilnost, a ne evropka perspektiva. Ja sam uvijek naglašavao da između stabilnosti i evropskih integracija stoji veliki i kavlitativan znak jednakosti rekao je on, dodajući da svjedočimo da čim olsabe evropske veze umiješaju se treće zmelje sa svojim planovima. “, rekao je on.

Prema njegovim riječima očigledno je da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspijeli ranih 90-ih godina prošlog vijeka.

“Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države , što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije”, ocijenio je Đukanović.

Đukanović je ukazao da je prisustvo trećih zemlja otvorilo vrata narastajućem nacionalizmu do te mjere da danas govorimo i formiranju velikonacionalističkih državnih tvorevina, nacionalno i vjerki homogenih, koje bi trebalo da nastanu na račun Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tražio da se ne zaustavljaju integraciej u EU

Tvrdeći da nkada nije tražio da zemje regiona budu primljene u EU prije ispunjena kriterijuma, on je kazao da je trazio da se nezauistavljau integracije jer zemlje na Bakanu ne mogu same da obezbijde stabilnost.

Odgovarajući na pitanje koliko je i sam zaslužan za to što se sadašnji predsjednik Srbije nalazi tu gdje se nalazi, Đukanović je kazao da takve tvrdnje potiču od bivšeg srpskog pedsjednikaBorisa Tadićakoji, kao gubitnik na izborima, pokuša da prebaci odgovornost na Crnu Goru.

“Ono što se tamo dogodilo jeste da je impotentni nacionalizam Borisa Tadića zamijenjen agresivnim nacionalizmomAleksandra Vučića, a zajedno su se oslanjali na politiku koja se temelji napotrebi navodne zaštite Srba u regionu i njihovih prava”, rekao je crnogorski predjsjednik naglasašvajući da je cilj te politike da se potkopa regionalna stabilnost.

Milo Dritan

Osvrnuvši se na nedavni skup nesvrstanih održan u Beogradu, Đukanović je ironično prokomenratisao da je najvažnija stvar koju smo saznali je da Rusija stoji iza Srbije.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Đukanović ističe da su njeni konstituenti zapravo “pješadija velikosrpskog nacionalizma”.

“Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određiati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore”, rekao je Đukanović.

Kada je riječ o podjelama, Đukanović smatra da su sva politička savremena društva podijeljena počev od američkog.

Raste podrška DPS-u, ne bih potcjenio naš koalicioni potencijal

“Demokratska partija socijalista je ozbiljna partija. Ne bih potcjenio naš koalicioni potencijal. Posljednje istraživanje pokazalo je da imamo podršku od 35,1 do 39,5 odsto. Biće ipak da smo na Kongresu povukli dobre poteze i da to utiče na podršku javnosti prema DPS-u. Sve što smo uradili tokom ovih godinu dana vrijednovaće politička javnost”, istakao je Đukanović.

On napominje da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i crkve.

“Ovdje nije riječ o ugroženosti vjere već o zloupotrebi crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike”, poručio je Đukanović.

Rekao je da se ne plaši podjela u društvu i da smatra da još može da doprinese kreiranju bolje politike u Crnoj Gori .

Pročitajte još