Novi Dani
Kosovo

Lokalni izbori na Kosovu, Srpska lista izašla na “kolektivno glasanje”

Na Kosovu se održavaju lokalni izbori, na kojima se biraju predsednici opština i odbornici skupština u 38 opština, među kojima je deset sa srpskom većinom.

Glasačka mesta otvorena su u 7h i zatvaraju se u 19h. KoSSev javlja da je Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici izašla kolektivno na glasanje, i ovog puta.

Odluku da ipak izađu na izbore doneli su juče, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, iako su prethodno razmišljali o bojkotu.

Podsetimo, na severu KiM izbori su u senci dve bezbednosne i političke krize za kraće od mesec dana. Srbi će svoje predstavnike birati u skoro 20 opština, ali u deset mogu da računaju da će imati mogućnost upravljanja. U tih deset opština ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od čega 18 srpskih, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata. Izbore prati 25.000 posmatrača, a pravo glasa ima 1.885.448 birača.

Radojević: Da odbranimo slobodu govora i slobodu kretanja

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević kaže da izborni proces protiče u najboljem redu, uprkos teškoćama koje su, kako je rekao, imao prethodnih dana.

„Nadamo se da će se izborni proces završiti u najboljem redu i da će građani reći svoje na izborima i da ćemo na izborima odbraniti svoje pravo na slobodu govora, svoje pismo i na slobodu kretanja“, naveo je.

Rakić pozvao građane da izađu na izbore

Goran Rakić je rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče u najboljem redu.

„Građani opštine Severna Mitrovica su, kao što ste videli, jutros masovno krenuli ka biračkim centrima da iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate za gradonačelnika i odbornika“, rekao je i pozvao građane koji još nisu izašli da u toku dana to učine, „naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“.

Naveo je i da očekuje ubedljivu pobedu.

Ambasada SAD u Prištini: Odluke gradonačelnika utiču na svakodnevni život

Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane Kosova da iskoriste priliku da obave glasanje, kako bi se njihov glas čuo.

„Opštinski lideri su važni. Njihove odluke, bilo da je davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima, utiču na kvalitet vašeg života svakog dana. Ne propustite priliku da se vaš glas čuje“, poruka je ambasade SAD u Prištini.

Pročitajte još