Novi Dani
BIH

Sutra posebna sjednica NSRS o kiseoniku! Dodik najavio “protjerivanje” Agencije za lijekove BiH iz RS

Narodna skupština Republike Srpske održaće sutra posebnu sjednicu o stanju u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Odlučeno je ovo danas na Кolegijumu NSRS, a na predloženom dnevnom redu naći će se informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona, kao i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Sjednica počinje u 12 časova, a uvodno izlaganje podnijeće ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić.

Prijedlogom zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predviđeno je osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Rebuplike Srpske. Propisani su djelokrug, način rada, te nadležnost tog tijela, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik nedavno je najavio da će Srpska uskoro imati svoj zakon kojim će regulisati snabdijevanje bolnica, te da će to značiti “protjerivanje” Agencije za lijekove BiH iz RS.

– Mi ćemo za 2-3 dana predložiti leks specijalis Narodnoj skupštini koja će to usvojiti i regulisati pitanje snabdijevanja bolnica na način kako smo danas razgovarali i postigli opštu saglasnost. Suština tog zakona jeste da će biti proglašeno nevažećim djelovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na prostoru Republike Srpske i uspostavljen novi sistem – rekao je Dodik.

-Gospodin Zolak je državni neprijatelj broj jedan Republike Srpske a od kraja iduće sedmice Agencija za lijekove BIH neće djelovati na prostoru Republike Srpske tako da može da se preseli u Federaciju i nastavi da izmišlja te stvari koje je do sada izmišljao, rekao je Dodik.

Žunić očekuje da će konačno na vidjelo izaći istina o kiseoniku

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da će na sutrašnjoj posebnoj skupštinskoj sjednici stručnjaci govoriti o kiseoniku koji se koristi za liječenje pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

I opozicija je tražila da se o kiseoniku raspravlja u Narodnoj skupštini. Drago mi je što ćemo zajedno razmijeniti mišljenja, ali i što će stručnjaci reći sve o kiseoniku jer to zanima našu javnost – rekao je novinarima Žunić, nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

On očekuje da će konačno na vidjelo izaći istina o kiseoniku koji se koristi za liječenje pacijenata.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, Žunić je rekao da su ga poslanici tek dobili i da pitanje o zakonskim odredbama mora biti upućeno struci.

On je napomenuo da je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazma BiH nefunkcionalna.

Narodna skupština Republika Srpska trebalo bi sutra u Banjaluci na posebnoj sjednici da razmatra stanje koje se odnosi na isporuku kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u Srpskoj, kao i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

Sjednica je zakazna u 12.00 časova.

Opozicija protiv Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće sutra na posebnoj sjednici podržati Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku, jer je materija u nadležnosti parlamenta BiH, izjavio je danas šef Kluba psolanika SDS-a Miladin Stanić.

“Činjenica je da se trenutno ne može obezbijediti medicinski kiseonik. Ovaj problem se ne vuče od jučer, jer se nikada u Republici Srpskoj nije koristio medicinski, već tehnički kiseonik”, tvrdi Stanić.

On je novinarima u Banjoj Luci, nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS, rekao da će navedeno zakonsko rješenje osporiti Vijeće naroda i Ustavni sud BiH.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Stanić je ocijenio da nisu samo Srbi loši momci i da se sve treba rješavati mirno i razgovorom.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS Duško Ivić smatra da nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH treba vratiti Republici Srpskoj u skladu sa propisanim procedurama.

“Problem kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj vladajuća većina želi da zataška. Ovo pitanje moraju rješavati sudovi i tužilaštva”, rekao je Ivić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da je Zakon o Agenciji za lijekove na nivo BiH prenio SNSD.

Narodna skupština Republika Srpska trebalo bi sutra u Banjoj Luci na posebnoj sjednici da razmatra stanje koje se odnosi na isporuku kisika javnim zdravstvenim ustanova u Republici Srpskoj, kao i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

Pročitajte još