Novi Dani
Svijet

(VIDEO) Talibani napali novinare na protestu za ženska prava u Kabulu

TALIBANI NOVINARI

Talibani su danas fizički nasrnuli na nekoliko novinara kako bi spriječili medijsko izvještavanje o protestu za ženska prava u Kabulu.

Grupa od oko 20 žena marširala je od zgrade Ministarstva obrazovanja do zgrade Ministarstva finansija u glavnom gradu Afganistana.

Noseći šarene marame uzvikivali su slogane, uključujući: ‘Ne politizujte obrazovanje’.

Žene su držale i plakate sa natpisima: “Nemamo prava na učenje i rad” i “Nezaposlenost, siromaštvo, glad”, dok su hodali s rukama u vazduhu.

Talibanske vlasti dozvolile su ženama da slobodno hodaju oko sat i po, javljaju novinari AFP -a.

Međutim, jednog novinara udario je kundakom puške jedan talibanski borac, koji je opsovao i udario fotografa u leđa dok ga je drugi udario šakom.

Još najmanje dva novinara dobila su udarce dok su bježali, a progonili su ih talibanski borci koji su mahali pesnicama i udarali nogama.

Zahra Mohammadi, jedan od organizatora protesta, rekla je za AFP da su žene marširale uprkos rizicima sa kojima se suočavaju.

“Situacija je takva da Talibani ne poštuju ništa: ni novinare – strane i domaće – ili žene”, rekla je.

„Škole se moraju ponovo otvoriti za djevojčice. Ali talibani su nam ovo uzeli. ‘

Gimnazijalkama je onemogućen povratak na časove više od mjesec dana, dok je mnogim ženama zabranjen povratak na posao otkako su sredinom avgusta talibani preuzeli vlast.

‘Moja poruka svim djevojkama i ženama je sljedeća:’ Ne bojte se talibana, čak i ako vam porodica ne dozvoljava da napustite svoj dom. Ne boj se. Izađite, žrtvujte se, borite se za svoja prava ”, rekla je Mohammadi.

Pročitajte još