Novi Dani
BIH

Dodik nakon sastanka sa Šoletom: U pismu Anthonyja Blinkena spominju se sankcije, ne plašim se

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao sa danas u Sarajevu sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inostranih poslova Derekom Šoletom.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je razgovarano o situaciji u BiH i da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava.

Dodao je da je Šoletu prenio da je Srpska privržena politici mira i da nije spremna za provođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali su druga dva člana Predsjedništva BiH, kako je rekao, uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata.

– Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Šoletu prenio da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u Srpskoj o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu.

On je poručio da će Republika Srpska nastaviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za provođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

U Blinkenovom pismu pominju se sankcije

Dodik je rekao da je američka delegacija pokazala veliku zainteresovanost za stanje u BiH i želju da se neke stvari počnu rješavati.

Dodik je potvrdio da se u pismu držanog sekretara SAD-a spominju sankcije ali je rekao da ih se ne plaši. Dodao je da neće odustati od najavljenog vraćanja nadležnosti.

“Pripremili smo opsežnu informaciju o kršenju Ustava u BiH i to smo dostavili NSRS… Kada je riječ o nadležnostima prvo će na red doći zabrana raspolaganjem vojne imovine. RS će donijeti novi Zakon o šumama i neprikosnoveno utvrditi da je vlasnik, kao i kod poljoprivrednog zemljišta”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik navodi da se u pismu ukazuje i na potrebu da se obezbijedi rad na državnom nivou, odnosno da institucije budu odblokirane.

“Vi znate što se rad ne odvija na nivou donošenja odluka u državnim institucijama. To će se i nastaviti. Situacija je složena… Vidjeli smo i sastanke neke koji se održavaju u Evropi. Mi razumijemo poruke”, rekao je Dodik.

Međutim, nakon pitanja novinara detaljnije je iznio sadržaj pisma.

“Piše u pismu da će Amerika ako bude primorana uvesti neke sankcije, to je za bošnjačku javnost vjerujem dobra vijest. Ja sam rekao ‘samo vi uvodite sankcije, mi ćemo svoje politike’. Bilo kakvo uvođenje sankcija će samo još više radikalizovati situaciju i učiniti je neprovatnom u smislu nefunkcionisanja BiH”, rekao je.

Pročitajte još