Novi Dani
Srbija

Srbija lobistima iz SAD-a dala 1,8 miliona dolara, kao posrednici se pominju Palmer i Grenel

Privredna komora Srbije je platila američkoj konsultantskoj kompaniji Yorktown Solutions 1,8 miliona dolara za lobiranje. Na spisku kontakata ove kompanije su diplomate Matthew Palmer i Richard Grenell.O ovom je izvijestio srbijanski portal Nova S naglasivši da je Komora od 2019. do danas za ovu uslugu platila 1,3 miliona dolara. Ugovor vrijedi do sljedeće godine i Yorktown Solutionsu bi trebalo biti plaćeno još pola miliona dolara.

Ovi ugovori su dostupni u američkomonline registratoru(FARA). Posljednji ovakav ugovor je potpisan prije osam dana. Prema njegovom sadržaju, Yorktown Solutions se obavezuje da će omogućiti “strateško savjetovanje za pitanja koja se odnose na Komoru, a koja utječu na američko-srbijanske ekonomske odnose”.

Na listi kontakata ove konsultantske kompanije, a koji su povezani sa Srbijom, istaknuti su zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država odgovoran za reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Matthew Palmer i bivši izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo Richard Grenell, pišeNova S.

U galeriji fotografija priložen je ugovor iz 9. novembra ove godine.

Čime se bavi Yorktown Solutions i ko je njegov predsjednik

Sjedište konsultantske kuće Yorktown Solutions je u Washingtonu. Kao svoje klijente navela je vlade država, kompanije, investitore i druge. Kao usluge je istakla strateško savjetovanje, analizu rizika, informisanje o pitanjima u SAD-u i širom svijeta te uspostavljanje kontakata sa različitim akterima.

Predsjednik Yorktown Solutionsa je Daniel P. Vajdich. Upravo je on potpisnik ugovora sa Privrednom komorom Srbije. U njegovoj biografiji, istaknutoj na web stranici think tank organizacije Atlantsko vijeće (Atlantic Council), napomenuto je da je Vajdich savjetovao republikanskog sentora Teda Cruza o nacionalnoj sigurnosti, i to kada je bio u predsjedničkoj kampanji. Savjetovao je i republikanske guvernere Scotta Walkera i Mitta Romneya.

Vajdich je radio i u senatskom Odboru za vanjske poslove u kojem je bio angažovan za pitanja Evrope i Evroazije. Od 2015. je predsjednik Yorktown Solutionsa.

Brnabić: Grenel i Palmer nisu lobisti Srbije

Ana Brnabić, premijerka Srbije, na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter, komentarisla je naslovnu stranu dnevnih novina Nova, navodeći da bivši američki zvaničnik Ričard Grenel i sadašnji izaslanik SAD za izbornu reformu u BiH Metju Palmer nisu lobisti države Srbije, kako bi se, prema njenom mišljenju, moglo zaključiti na osnovu današnje naslovnice ovog lista.

„Kategorički demantujem brutalnu i sramotnu laž sa naslovne strane tabloida Nova: da su Metju Palmer i Ričard Grenel lobisti Srbije. Zastrašujuća je perfidnost kojom je laž servirana („na spisku kontakata“ su, pa su, valjda, lobisti). Ovakve laži nanose direktnu štetu Srbiji“, napisala je premijerka Srbije u tvitu.

Pročitajte još