Novi Dani
Svijet

(VIDEO) Desetine hiljada ljudi u Beču protestuje protiv novog lockdowna

Bec Protesti

U Beču je danas protestovalo 35.000 osoba protiv novog lockdowna ili zatvaranja koji će početi u ponedjeljak, 22. novembra. Nisu izostala ni hapšenja.

Spomenuti broj demonstranata je policijska procjena, dok u ekstremno desničarskoj Slobodarskoj stranci (FPO) tvrde da je bilo 100.000 demonstranata. Bilo je angažovano 1.300 policajaca, kao i policijski psi.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je, između ostalog, bilo ispisano “Nevakcinisan” i “Ovako je počelo 1938. godine”. Uhapšeno je nekoliko osoba, a glasnogovornik policije je kao razlog za to naveo činjenje prekršaja i pružanje otpora policijskim naredbama. Prema pisanju austrijskog dnevnog lista Der Standard, kršene su i epidemiološke mjere.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Iz policije su saopćili da je situacija bila napeta – korištena su pirotehnička sredstva, policajci su gađani limenkama piva i plastičnim flašama. Jedan od demonstranata je pokušao izvaditi pištolj iz futrole policajca. Zbog ranijih navoda, posebno su od eventualnih napada bili zaštićeni bolnice, sjedišta medijskih kuća i državne institucije.

Policajci su preko razglasa više puta upozoravali da se moraju nositi zaštitne maske te da će biti sankcionisani oni koji to ne budu učinili.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Protestima su prisustvovali građani iz cijele Austrije, kao i oni koji su došli iz susjednih država. Protesti su održani i u Innsbrucku te im je prisustvovalo 800 ljudi, piše Der Standard.

Podsjećamo, u Austriji 22. novembra počinje 20-dnevno zatvaranje za sve, i za nevakcinisane i za vakcinisane. Vlast je tako odlučila zbog velikog broja zaraženih koronavirusom. Od 1. februara sljedeće godine bit će obavezna vakcinacija protiv koronavirusa.

Protiv epidemioloških mjera, među kojima je i pravilo “vakcinisan, prebolio, testiran” (VPT) protestovalo je 10.000 građana u Zagrebu. U Roterdamu se sinoć, 19. novembra, također nasilno protestovalo protiv Covid propusnica.

Pročitajte još