Novi Dani
BIH

Rudari i dalje ispred Vlade FBiH, noć će provesti na asfaltu kako bi ujutru dočekali ministra

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH i protestom iskazuju nezadovoljstvo svojim položajem.

– Ispred Vlade FBiH nalazi se po procjenama više od 500 rudara. Oni i dalje blokiraju ulicu Hamdije Čemerlića, a kako su kazali iz MUP-a Kantona Sarajevo oni neće ići u deblokadu saobraćajnice.

Kako svjedoče fotografije našeg reportera rudari se spremaju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH.

FE5P4LvWQAs A2X?format=jpg&name=large

Opozicija na nivou Federacije BiH zbog pozicije rudara i današnjih protesta kritikuje aktualnu vlast. Naša stranka kaže kako Vlada želi životima rudara ugasiti rudnike, a Narod i pravda poziva premijera Fadila Novalića da se vrati u zemlju.

Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman je došao ispred Vlade FBiH i poručio da rudari trebaju tražiti svoja prava, ali i da je dužnost policijskih službenika da štite objekte.

FE47gzkXMAgvISa?format=jpg&name=medium

“Neće doći do sukoba rudara i policije”, rekao je on.

Nepoznato je gdje se trenutno nalazi ministar Nermin Džindić, odnosno da li je otišao iz zgrade vlade, no svejedno su rudari poručili da će, ukoliko treba i prenoćiti ovdje te čekati dok god ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Pročitajte još