Novi Dani
Hrvatska

Milanović o srpskoj porodici Zec koja je ubijena ’91. – Bili su pozvani u vladu, dobili su odštetu, šta još treba?

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisano je danas slučaj ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu. On je poručio da je to “grozna priča ali da on zna još groznijih”.

“Obitelj Zec je bila pozvana u vladu, da sam bio premijer, ja bih ih pozvao prve. Dobili su odštetu. Što još treba? Sad vas moram direktno pitati, što još treba? Spominjao sam Vukovar, on je sistematski razaran, ne na mah, užas, sistematski dva mjeseca. Štakori su pobijeni, na kraju su ljudi streljani. Je li to genocid? Hoćemo li o tome razgovarati? Ili ćemo prestati s tim glupostima, jer to na ovakav način jesu gluposti. To su teške i ružne priče. Ja u Hrvatskoj od nikoga nisam čuo da je Vukovar genocid”, rekao je Milanović.

“Masovni zločini opterećuju žrtve, obitelji generacijama. Mi o tome razgovaramo zadnjih 30 godina. Sud kao sud, oni su donijeli odluku, to je politička kvalifikacija, donijeli su takav stav. Ja sam rekao, moramo naći drugi naziv na ono što su nacisti i Njemačka napravili židovskom narodu. To nije isto. Jasenovac, hrvatska sramota tog vremena, nije isto što i Srebrenica. Dosta mi je da se neki narod naziva genocidnim, kako mi to smeta da se radi Hrvatima, tako mi smeta da se radi Srbima”, rekao je Milanović.

Onda se vratio nakon novinarskog pitanja na slučaj obitelji Zec.

“Grozna priča. Ali ja znam u ratu i groznijih priča od te priče. Iza kojih stoje neki drugi ljudi, jedna druga strana. Hoćemo idućih 50 godina jedni u druge prstima upirat?” kaže Milanović.

“Što je s 40 staraca u Promini kod Drniša koji su 1993. godine ubijani jedan za drugim na pragu nakon akcije Maslenica iz čiste osvete od strane paravojske SAO Krajine? Uz navodnu zaštitu UNPROFOR-a. Nisam vidio Pupovca tamo. Ali ja sam bio u Varivodama, Gruborima, u Jasenovac idem svake godine. On ide samo na bankomat”, rekao je Milanović.

Danas se navršava 30. godina od ubistva srpske porodice Zec iz Zagreba, koju su ubile Specijalne jedinice hrvatskog MUP-a, tzv. merčepovci.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odao počast Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih trideset godina.

“Tragedija je da to 30. godina niko nije napravio u ime grada Zagreba. Ja ću to uraditi danas, to je pijetet prema žrtvama i zalog za bolju budućnost grada Zagreba. Razgovaraćemo i dalje o načinima kako se može obilježiti i u buduće mkomemorirati ta jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji ovoga grada, poručio Tomašević.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Pročitajte još