Novi Dani
BIH

Članovi Predsjedništva BiH nakon sastanka sa Stuartom Peachom: Džaferović tražio veće vojno prisustvo, Dodik rekao da nema opasnosti od rata

Foto:Klix.ba

Nakon sastanka Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije Stuartom Peachom, Milorad Dodik se obratio medijima kazavši o čemu su razgovarali.

Istaknuo je da je susret bila prilika da Peach članove Predsjedništva upozna sa svojom misijom u BiH, kao i to da oni iznesu svoje stavove.

“U svakom slučaju sam iznio stav da BiH nema izazova vezanih za rat i da histerija koja se pravi je potpuno nepotrebna. Upoznao sam ga i s činjenicom da RS planira da se ponaša u skladu sa Ustavom, da je RS faktor koji treba biti poštovan i da nikako drugačije ne možemo ići dalje. Ako ostanemo u BiH koja je do sada postojala – na način da se nameću rješenja, onda to ne znači biti na putu, nego pored puta”, rekao je Dodik.

Zatim kaže kako su preostala dva člana Predsjedništva BiH “govorili svoje”.

“A ja sam ih upoznao s činjenicom da federalna vlada već tri godine ne može izabrati novu vladu, da Hrvati osporavaju izbor člana Predsjedništva, da su to sve pitanja koja trebamo staviti na dnevni red”, naveo je.

Dodik kaže kako je Peach došao da ohrabri dijalog i eventualno pomogne, međutim navodi da mu je rekao kako je to težak posao zbog kompleksne problematike.

“Nisam stekao utisak da će gospodin Peach nešto jednostrano ovdje pokušati, čeka ga teška misija da razumije šta se ovdje dešava, jer je ovdje stvar detalja, ali ako oni smatraju da trebaju trošiti novac Britanaca, neka”, kazao je.

Zatim je dodao kako smatra da “BiH ne treba nekakve izaslanike i da je potreban unutrašnji dijalog”.

Džaferović: Rekao sam Peachu da treba povećati međunarodno vojno prisustvo u BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je u BiH potrebno povećati međunarodno vojno prisustvo što bi predstavljalo veliku stvar za BiH.

“Za mene je ovo jedan važan, bitan sastanak na kojem smo razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović.

On se zahvalio vladi Velike Britanije što je imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji, kako kaže, može samo da pomogne u rješavanju problema u BiH, odnosno u smirivanju situacije.

“Ono što smo danas mogli da čujemo je podrška jedinstvu i cjelovitosti BiH, reformama, evropskom i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku te vojnoj misiji EUFOR-a”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je bilo kakva blokada institucija BiH neprihvatljiva, jer one ne smiju biti uslovljavane ničim ni od koga.

“Proizvođenje političke krize, koja može da ode i u sigurnosnu krizu nikome ne odgovara. Mir, stabilnost, reforme treba da odgovaraju svima u ovoj zemlji,” naglasio je Džaferović.

Istakao je da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a.

“Mislim da je ovo prvi u nizu sastanaka, a tako je i kazano, koji će se održati. Ono što ja mislim, što sam rekao na sastanku, da je u BiH osim potrebe da se poštuje bez rezerve ured visokog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, potrebno ojačati međunarodno vojsko prisustvo. Bio bi to mali napor međunardone zajednice za veliku stvar u BiH”, kazao je Džaferović.

Osim toga, rekao je Dejtonski mirovni sporazum jedna brižljivo komponovana ravnoteža koja se mora poštovati od strane svih.

Klix.ba

Pročitajte još