Novi Dani
BIH

Bodo Veber: Dodik se preračunao, odnos snaga na Zapadu se počeo mijenjati

Ozbiljna prijetnja Dodikovog puta ka de facto secesiji počela je ozbiljno pomjerati odnos snaga, ali je taj proces još u toku.

Dodik će istrajati u pokušaju otimanja nadležnosti države BiH jer mora, kaže u razgovoru za „Avaz“ Bodo Veber (Weber), analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

U posljednjih 15 godina, i nakon tridesetak prijetnji secesijom i raznim referendumima, Dodik nikad nije išao dalje nego sad, smatra Veber i dodaje da se čini da prvi put teško može nazad.

Kriv je Zapad, Dodik je proizvod slabosti Zapada. Njegova igra svih ovih godina počivala je na iskorištavanju slabosti SAD i EU. Stalno je testirao crvene linije Zapada. Iskusio je da je odbrana tih crvenih linija poprilično slaba te na kraju uvijek ponešto dobivao otkazujući prijetnje-najave. Ovaj put čini mi se da se Dodik preračunao – smatra Veber.

Navodi kako se odnos snaga na Zapadu počeo mijenjati na Dodikovu štetu.

Ozbiljna prijetnja Dodikovog puta ka de facto secesiji počela je ozbiljno pomjerati odnos snaga, ali je taj proces još u toku. Američka ekipa koja je trenutno i dalje zadužena za zapadni Balkan potječe još pretežno iz Trampove (Trump) administracije. Nova njemačka vlada tek je počela raditi na obuzdavanju Dodika. Zato još nema konkretnijih mjera – ističe Veber.

Avaz.ba

Pročitajte još