Novi Dani
Svijet

Pentagon tvrdi da Rusija planira iscenirati lažni napad kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu

Sjedinjene Države dobile su obavještajne podatke koji ukazuju na to da je Rusija izradila plan za izvođenje lažnog napada, koji bi poslužio kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu, navode medijski izvještaji na osnovu podataka State Departmenta i američkim dužnosnicima.

Dužnosnici kažu da je plan otkriven u deklasifikovanim obavještajnim podacima koji su posljednjih dana podijeljeni sa ukrajinskim dužnosnicima i evropskim saveznicima.

Plan je potencijalno uključivao videa koja pokazuju montirani napad koji grafički prikazuje posljedice eksplozije, uključujući opremu za koju se čini da pripada Ukrajini ili savezničkim nacijama, rekao je neidentifikovani dužnosnik.

“Ovaj video ako bude objavljen, mogao bi Putinu pružiti iskru koja mu je potrebna za pokretanje i opravdanje vojnih operacija protiv Ukrajine”, rekao je dužnosnik. To bi uključivalo mogućnost pozivanja separatističkih čelnika u istočnoj Ukrajini na rusku intervenciju.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonathan Finer rekao je u intervjuu kako SAD ne zna sa sigurnošću da će Rusija krenuti takvim putem “ali znamo da je to opcija koja se razmatra.”

Finer je za američku televiziju MSNBC rekao da bi to uključivalo glumce koji će glumiti ožalošćene i leševe kako bi predstavljali tijela ljudi koji su navodno ubijeni.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Prince potvrdio je da su američke obavještajne službe prikupile informacije. Rekao je novinarima da SAD to objavljuju kako bi otkrili rane razmjere ruskih destabilizirajućih aktivnosti prema Ukrajini i kako bi odvratile Rusiju od to da nastave, kako je Prince rekao “opasnom kampanjom”.

Dužnosnici nisu objavili nikakve izravne dokaze o planu niti su rekli kako su saznali za njega, jer nisu željeli da ugroze svoje izvore i metode. Također nije bilo jasno da li su ruski dužnosnici odobrili operaciju.

Dužnosnik britanske vlade kojeg citira New York Times rekao je da je Velika Britanija napravila vlastitu analizu obavještajnih podataka i da ima veliko povjerenje da je Rusija planirala smisliti izgovor kako bi okrivila Ukrajinu za napad. Detalji obavještajnih podataka, rekao je dužnosnik, su “vjerodostojni i izuzetno zabrinjavajući.”

Pročitajte još