Novi Dani
Svijet

U Srbiji i Mađarskoj održavaju se izbori: Važan test za Vučića i Orbana

Vucic Orban

Foto: Instagram Aleksandar Vucic

Državljani Srbije i Mađarske od jutros imaju pravo izaći na biračka mjesta na kojima će se odlučivati o političkoj budućnosti zemalja u narednih nekoliko godina.

Državljani Srbije danas će do 20 sati, odnosno zatvaranja biračkih mjesta, birati predsjednika, novi saziv Narodne skupštine, kao i lokalnu vlast u 13 samouprava uključujući i glavni grad Srbije – Beograd.

Kada je riječ o izborima za predsjednika Srbije, građani će birati između osam kandidata od kojih se svakako ističu aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić i kandidat dijela opozicije Zdravko Ponoš koji ujedno predstavlja i najozbiljnijeg protukandidata predsjedniku Srbije.

Osim Vučića i Ponoša, državljani će moći birati i Mišu Vacića, Biljanu Stojković, Branku Stamenković, Milicu Đurđević Stamenkovski, Miloša Jovanovića i Boška Obradovića.

Predsjednik Srbije inače se bira u dva kruga glasanja ukoliko nijedan kandidat u prvom krugu ne dobije većinu od 50 posto glasova + jedan glas.

Kada je riječ o Mađarskoj, državljani ove zemlje danas će birati novi saziv parlamenta, a samim tim i novog premijera države. Vladajuća partija Fidesz i premijer Mađarske Viktor Orban suočit će se s predstavnicima ujedinjenog opozicionog bloka koji čini šest stranaka i to od desničara pa sve do stranaka ljevice i liberala.

Političar koji će predvoditi opoziciju na ovim izborima je Peter Marki-Zay, 49-godišnjak koji želi preuzeti premijersku funkciju od Viktora Orbana.

Inače, Mađari će na izborima birati 199 zastupnika u Narodnoj skupštini koji će dobiti četverogodišnji mandat. Premijer Viktor Orban na ovim izborima će tražiti svoj četvrti mandat čime bi postao jedan od najdugovječnijih premijera u Evropi.

Pravo glasa na ovim izborima u Mađarskoj ima ukupno 8,2 miliona ljudi, a ukoliko se uzmu u obzir ankete koje daje malu, ali ne toliko značajnu prednost Orbanu i njegovoj stranci Fidesz, onda je za očekivati kako će za izbor nove političke strukture u Mađarskoj biti važan svaki glas.

Prvi preliminarni rezultati izbora u Srbiji i Mađarskoj trebali bi javnosti biti predstavljeni večeras između 21 i 22 sata.

Klix.ba

Pročitajte još