Novi Dani
Svijet

Nakon pronalaska masovne grobnice u Buči Evropska unija najavila nove sankcije za Rusiju

Bucha

Foto:Screenshot

Predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel oglasio se na svom zvaničnom Twitter profilu nakon što su slike zločina ruske vojske u Buči kod Kijeva obišle svijet. Michel je najavio nove sankcije za Rusiju.

Michel je napisao kako je šokiran užasavajućim slikama zločina koje je ruska vojska počinila u gradu Buča u oslobođenoj kijevskoj regiji.

Naglasio je da Evropska unija i nevladine organizacije pomažu Ukrajini u prikupljanju dokaza neophodnih za pokretanje procesa pred međunarodnim sudovima.

Naglasio je da uskoro stižu dodatne sankcije iz Evropske unije ali i pomoć za Ukrajinu.

Podsjećamo, nakon što su snage vojske Ukrajine ušle na teritorije sjeverno od Kijeva saopštile su da su naišle na dokaze užasnih zločina koje je počinila ruska vojska.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane opisalo je užase koje su zatekli nakon ulaska u grad Buču koji se nalazi zapadno od glavnog grada Kijeva.

U videozapisu koji su podijelili na svom zvaničnom Twitter profilu može se vidjeti razmjer

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ‘ruskih životinja’. Lokalni civili su proizvoljno pogubljeni, neki sa vezanim rukama na leđima, a tijela su im razbacana po ulicama grada”, stoji u objavi na zvaničnom Twitter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Portparol ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što “liči na ratne zločine”, uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, dok su se Rusi povlačili iz ratom zahvaćenih područja.

Snimak koji su napravili ukrajinski vojnici prilikom ulaska u Buču možete pogledati na sljedećemlinku. I na ovom linku.

Napominjemo radi se o veoma uznemirujućem sadržaju.

Pročitajte još