Novi Dani
Svijet

EK sutra predlaže peti paket sankcija Rusiji: Zabranjuje uvoz nafte i uglja kao i pristup ruskim brodovima u luke

Evropska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u evropske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Četiri paketa sankcija koje je Evropska unija do sada uvela “teško su pogodila i ograničila političke i ekonomske mogućnosti Kremlja i vidimo opipljive rezultate”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Međutim, to kako je reklanije dovoljno s obzirom na razvoj događaja i užasne slike pokolja iz Buče i drugih mjesta u Ukrajini.

“Moramo dodatno pojačati naš pritisak i danas predlažemo nove, oštrije i šire sankcije tako da još dublje pogode rusku ekonomiju”, rekla je Von der Leyen.

SAD u srijedu uvodi nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države će u srijedu saopštiti da uvode nove sankcije Rusiji u koordinaciji sa zemljama članicama G7 i Evropskom unijom, rekao je u utorak zvaničnik američke administracije.

One je naveo da će “sveobuhvatni paket sankcija izazvati značajne troškove za Rusiju i poslati je dalje putem ekonomske, finansijske i tehnološke izolacije”, prenosi Tanjug CNN.

Novim paketom mjera biće zabranjene sve nove investicije u Rusiji, postojeće sankcije protiv finansijskih institucija i državnih preduzeća u Rusiji biće pooštrene i biće sankcionirani zvaničnici ruske vlade i članovi njihovih porodica.

“Te mjere će degradirati ključne instrumente ruske državne moći, nanijeti akutnu i trenutnu ekonomsku štetu Rusiji i pozvati na odgovornost rusku kleptokratiju koja finansira i podržava Putinov rat”, rekao je američki zvaničnik.

Pročitajte još