Novi Dani
Svijet

Upotreba simbola “Z” postala sve učestalija

FQK3dSPWUA0Lr3J

Foto:Twitter

Od počekta ruske invazije na Ukrajinu upotreba Simbola Z sve je popularnija u Rusiji ali i na Zapadnom Balkanu. Ova oznaka tumači se kao vid podrške ruskom ratu u Ukrajini ali i ideologiji Putinizma.

Fotografije simbola “Z” objavljene su i na nalozima Ministarstva odbrane Rusije na društvenim mrežama uz natpise “Za mir”, “Za pravdu” i “DemilitariZation”.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je invaziju svoje zemlje na Ukrajinu kao “specijalnu vojnu operaciju”. Neki na operaciju referišu kao “Operacija Z”, na osnovu upadljivog slova Z kojim su označeni ruski tenkovi i druga vojna vozila.

Veruje se i da oznaka “Z” ima za cilj da identifikuju vozila kao ruska, kako ih druge ruske snage ne bi gađale u “prijateljskoj vatri”, te da označe napadne grupe i njihove ciljeve.

Sa druge strane, krajem marta je iz ambasade Ukrajine u Beogradu saopšteno da simbol “Z” za Ukrajince znači “Ubij Ukrajinca”. Apelovali su na vlasti u Srbiji da uklone to obeležje sa zidova i automobila.

Prethodno je Međunarodna gimnastička federacija pokrenula disciplinski postupak protiv sportiste Ivana Kulijaka, koji se na dodeli medalja pojavio sa simbolom “Z” na sebi.

Kako na upotrebu ‘Z’ reaguju u regionu?

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, slovo “Z” je u Rusiji sve prisutniji simbol podrške ratu, vojsci, politici Kremlja, a pre svega predsedniku Vladimiru Putinu.

Od zemalja u regionu simbol “Z” je do sada korišćen u Srbiji na proruskim demonstracijama u Beogradu, a te fotografije objavljene su i na društvenim mrežama. Ovaj simbol se mogao videti i na protestima koji su u Srbiji organizovale ultradesničarske grupe kao podršku ruskoj invaziji u Ukrajini.

Srbija je osudila agresiju na Ukrajinu uz navode da podržava teritorijalni integritet te zemlje ali odbija da uvede sankcije Rusije, kako to traže zapadne zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije i Državno tužilaštvo su saopštili 6. aprila da građani te zemlje, mediji i drugi subjekti koji podržavaju osumnjičene za ratne zločine nad civilima u Ukrajini, mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

“Odobravanje ili opravdavanje genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina je krivično delo iz člana 407. Krivičnog zakonika”, navodi se u saopštenju.

Severna Makedonija se pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sa druge strane, Crna Gora još nije usvojila odluku da se sankcije, uvedene Rusiji primene i u praksi. Bosna i Hercegovina od početka krize u Ukrajini nema zajednički stav o ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Pročitajte još