Novi Dani
Svijet

Zelenski: Rusija u ovom ratu do sada nije ostvarila ništa, oborili smo im 200 aviona, oslobodili 1.015 naselja

1650777408 AA 20220423 27657958 27657952 ZELENSKI UKRAJINA CE SE POVUCI IZ MIROVNIH PREGOVORA UKOLIKO RUSIJA ODRZI REFERENDUME NA OKUPIRANIM TERITORIJAMA 1200x800 1

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je u svom obraćanju na zvaničnom Facebook profilu poručio da su do sada uspjeli deokupirati čak 1.015 naselja te da će i dalje nastaviti sa postepenim oslobađanjem teritorije od agresora.

Zelenski je potvrdio da je ukrajinska vojska jučer uspjela oboriti čak 200-ti ruski avion, što se u historiji njihove vojske nikada nije desilo.

“Rusija u ovom ratu do sada nije ostvarila nikakve rezultate, a tako će i ostati. Za sada niko ne može sa preciznošću reći koliko će rat trajati, ali mi radimo sve kako bi svoju teritoriju oslobodili od neprijatelja – to je naš prioritet”, poručio je Zelenski.

Dodaje da okončanje sukoba ne ovisi samo o ukrajinskom narodu, koji usput radi sve što je potrebno i bori se lavovski, već i od partnerskih zemalja. Zahvalan je, ističe, i za svaku vojnu, humanitarnu i finansijsku pomoć koju su pružile zapadne zemlje.

Zelenski otkrio kako izgledaju pregovori o oslobađanju ukrajinskih vojnika iz Azovstala

Zelenski je u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “utjecajne posrednike”.

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

“Trenutno su u tijeku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi”, rekao je Zelenski u kasno noćnom obraćanju.

“Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve diljem svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici”, dodao je, ne navodeći detalje.

Rusija, koja je u početku inzistirala na tome da se branitelji predaju, malo je javno rekla o pregovorima.

Mnogi od onih koji su još u tvornici pripadnici su pukovnije Azov, čiji je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar rekao u petak da će njegove snage nastaviti pružati otpor koliko god budu mogli.

“Imamo problem sa streljivom, hranom, vodom, lijekovima”, rekao je na internetskom forumu koji se prenosi na YouTubeu.

“Naš neprijatelj, uz podršku zrakoplova i topništva, nastavlja s napadima. Oni nastavljaju s napadom na naše položaje, ali mi ih nastavljamo odbijati”, rekao je, pozivajući SAD da pomognu u evakuaciji ranjenih boraca.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk ranije je rekla da rezultati razgovora “možda neće biti svima po volji, ali naš je zadatak evakuirati naše dječake. Sve njih. Žive”.

Pročitajte još