Novi Dani
Hrvatska

Milanović tvrdi da sankcije neće naštetiti Putinu! Plenković odgovara: Nije točno, Rusija tako finansira ratne operacije

Andrej Plenkovic Vlada HR Cc

PREMIJER Andrej Plenković u Bruxellesu je komentirao odluku EU o embargu na rusku naftu, predsjednika Zorana Milanovića, ali i Mađarsku i njenog premijera Viktora Orbana, koji je donio odluku da stranci ne mogu točiti gorivo po mađarskim cijenama.

“Nije točno da sankcije ne pomažu, Rusija zahvaljujući svojim energentima financira ratne operacije u kojima svakodnevno gine veliki broj vojnika i civila”, rekao je Plenković nakon završetka summita EU u Bruxellesu na kojem je dogovoren šesti paket sankcija protiv Rusije.

O Milanoviću

Dodao je da su sankcije moralno pitanje i da treba biti na pravoj strani povijesti i prava. “Vlada to jest, ja to jesam, a je li to gospodin Milanović, neka se zapita hrvatska javnost”, rekao je Plenković.

“Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i u interesu EU, u interesu pravde i solidarnosti, a ako on vodi politiku koja bi, kada se sve rezimira, trebala ići na ruke ruskom agresoru, neka to objašnjava građanima, mi to ne vodimo. Nažalost, to se zbiva već mjesecima i to više nije slučajnost, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku”, dodao je.

Plenković je također odbacio Milanovićeve ocjene da Hrvatska nije nikakvo energetsko čvorište.

“Čovjek ili ne zna ništa, ili je ljubomoran, ili govori bez ikakvih argumenta samo da bi ga netko čuo. Negirati stratešku ulogu Hrvatske u našem susjedstvu, sve aktivnosti koje poduzimamo, činjenicu da je LNG terminal realiziran u našem mandatu, činjenicu da će ulaganja u kritičnu infrastrukturu Hrvatskoj dati jedan sasvim drugi položaj, može se nazvati ili neinformiranošću, neznanjem ili jalom i ljubomorom. Sve je to ljudski i meni je žao što daje takve izjave”, rekao je Plenković.

Embargo na rusku naftu danas je komentirao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

-Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Zašto ne uvedu plinski embargo? Sankcije ne funkcioniraju, niti je rubalj pao pala niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati i to je to, to je realnost.Nije Hrvatska ključna, Hrvatska je nebitna. Zaradit ćemo neku lipu na protoku nafte, izjavio je.

Pročitajte još