Novi Dani
Ekonomija

VAŽNA ODLUKA velikih proizvođača nafte: OPEC+ povećava proizvodnju kako bi ublažio udar zbog sankcija Rusiji

Veliki proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom, pristali su povećati proizvodnju nakon najave Europske unije o velikom smanjenju uvoza ruske nafte.

Nakon što je EU uvela embargo na rusku naftu, cijene nafte su porasle na rekordno visoke vrijednosti, što je izvršilo pritisak na OPEC+ grupu proizvođača da oslobodi više zaliha kako bi se rasteretilo tržište.

OPEC+ je u odlučio povećati svoju mjesečnu proizvodnju nafte na gotovo 650.000 barela dnevno (bpd) jer grupa nastoji kompenzirati pad proizvodnje u svojoj ključnoj članici Rusiji usred očekivanja velike potražnje za gorivom ovog ljeta.

Na još jednom današnjem superkratkom sastanku ministri saveza dogovorili su se da će povećati mjesečno povećanje proizvodnje za više od uobičajenih 432.000 bpd, prihvaćajućipreporukuZajedničkog ministarskog nadzornog odbora, koji se sastao ranije tijekom dana.

To je povećanje od otprilike 50 posto u odnosu na dosadašnje isporuke nafte iz tih zemalja.

Ovo će nadoknaditi dio ruske nafte koja više neće stizati u EU.

Procjenjuje se da je ruska proizvodnja nafte pala za oko milijun barela dnevno kao rezultat zapadnih sankcija.

Prematablici proizvodnjeza srpanj koju je dostavio OPEC, Saudijska Arabija i Rusija imaju svaki kvotu od 10,833 milijuna bpd sljedećeg mjeseca, dok je ukupna proizvodna kvota OPEC+ 43,206 milijuna bpd.

Rusija se, međutim, bori sa zatvorenim bušotinama i padom proizvodnje zbog zapadnih sankcija zbog Putinovog rata u Ukrajini.

Vjeruje se da unutar OPEC+ samo Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Irak u određenoj mjeri imaju slobodne kapacitete za povećanje proizvodnje. Gotovo sve ostale članice saveza bore se da ispune svoje kvote čak i na mjesečnom povećanju proizvodnje od 400.000 bpd za OPEC+. Sa 650.000 bpd, Saudijci i UAE će se morati pojačati kako bi nadoknadili druge.

Pročitajte još