Novi Dani
Sa ove distance

Na današnji dan tokom Bitke na Sutjesci poginuo Veselin Masleša, ponos Banjaluke i narodni heroj Jugoslavije

Veselin Maslesa

Na današnji dan 14.6.1943. godine poginuo je narodni heroj Veselin Masleša iz Banja Luke.

Rođen je 20. aprila 1906. u Banja Luci. Od rane mladosti opredijelio se za revolucionarni rad. Kao šestoškolac banjalučke gimnazije stupa u napredni omladinski pokret, a istovremeno se uključuje i u akcije radničkog pokreta Banja Luke.

U skladu sa tim odvijaju se i prvi njegovi javni istupi – referati i diskusije u okviru društva Mladost i agitaciono-propagandni rad po selima oko Banja Luke, te revolucionarni istupi u protestnim akcijama radničkog pokreta koje su slijedile poslije Obznane i Zakona o zaštiti države. U to vrijeme Masleša postaje član SKOJ-a.

Pošto je maturirao 1925. godine, Masleša odlazi na studije – najprije u Zagreb, gdje je upisao Pravni fakultet, da bi ubrzo prešao u Frankfurt na Majni, a potom u Pariz.

Njegova interesovanja bila su društvene nauke: politička ekonomija, sociologija, istorija filozofije i istorija socijalizma. Godine 1927. prelazi u Pariz, gdje nastavlja studije iz političke ekonomije i sociologije. Zbog revolucionarnog rada među jugoslovenskim studentima i radnicima – iseljenicima u Francuskoj, izložen je progonima i onemogućeno mu je bilo nastavljanje redovnih studija. Francuske vlasti su ga protjerale u Jugoslaviju, a jugoslovenske iz Beograda u Banja Luku.

Tu je nastavio aktivnosti u radničkom pokretu. Ali vezan za novinarstvo i publicistiku, napušta Banja Luku, odlazi u Osijek i zapošljava se kao urednik i korektor u redakciji Hrvatski list. Ali i tu je ubrzo uhapšen i protjeran u Banja Luku. Godine 1928. zapošljava se u Beogradu kao skupštinski novinarski reporter i komentator u Beogradskim novostima.

Te godine postaje član KPJ. Dolaskom u Beograd Masleša se brzo uključuje u društveni i politički život ovog grada, učestvujući, pored ilegalnog partijskog rada i u legalnim manifestacijama tadašnje napredne inteligencije. Zahvaljujući tome i svojim osobinama, ubrzo stiče simpatije i ugled u beogradskim naprednim intelektualnim krugovima.

Baveći se temama iz domena ekonomskih, političkih i književnih zbivanja u zemlji i inostranstvu, Masleša je kao publicist – marksist objavio tekstove i studije u naprednim časopisima i listovima, a također i u ilegalnim glasilima KPJ. Preveo je nekoliko knjiga. Naučna vrijednost njegovih studija Mlada Bosna i Svetozar Marković održala se do danas.

Od 1927. do 1940. godine Masleša je hapšen deset puta, provodeći za to vrijeme u zatvorima ukupno više od dvije i po godine. Poslije bombardiranja Beograda (aprila 1941), prešao je u Crnu Goru i tamo učestvovao u pripremama ustanka. Organizira propagandni rad Pokrajinskog KPJ za Crnu Goru, pokreće i uređuje listove Slobodu i Narodnu borbu, održava predavanja u odredima i na partijskim kursevima.

U vrijeme pohoda proleterskih brigada u Bosansku krajinu, juna-avgusta 1942. član je Polit-odjela 4. proleterske crnogorske brigade. U drugoj polovini 1942. godine, u selu Driniću zajedno sa Mošom Pijade i drugim suradnicima obnavlja list Borba.

Na prvom zasjedanju AVNOJ-a Masleša je održao glavni referat Narodnooslobodilačka borba i stvaranje Antifašističkog vijeća. Tada je izabran u Izvršni odbor AVNOJ-a.

U četvrtoj i petoj neprijateljskoj ofanzivi bio je sa grupom divizija NOV koje su sa Vrhovnim štabom vodile bitke na Neretvi i Sutjesci. U pokušaju proboja neprijateljskog obruča na Sutjesci, u kojem se našla 3. divizija, poginuo je Veselin Masleša, 14. juna 1943. godine.

Narodnim herojem proglašen je 20. decembra 1951. godine.

Pročitajte još