Novi Dani
Svijet

“Povećajte proizvodnju, umanjujete uticaj akcija koje preduzimamo protiv Putina”- Biden zaprijetio američkim naftašima

Suočen s rekordno visokim cijenama goriva na pumpama, američki predsjednik Joe Biden je u srijedu eskalirao retoriku protiv naftnih kompanija, poručivši im u pismu da proizvode više benzina i niže račune za benzin za američke potrošače.

“U vrijeme rata, marže rafinerija koje su znatno iznad normalnih i koje se direktno prenose na američke porodice nisu prihvatljive”, napisao je predsjednik Bajden kompanijama uključujući ExxonMobil, Valero Energy i Marathon Petroleum, u pismu u koje jeRojtersimao uvid .

“Nedostatak rafinerijskih kapaciteta – i rezultirajuće neviđene profitne marže rafinerije — umanjuju utjecaj istorijskih akcija koje je moja administracija poduzela kako bi se pozabavila porastom cijena Vladimira Putina i povećavaju troškove za potrošače.”, napisao je predsednik.

Predsjednik Bajden je također upozorio kompanije da je “administracija spremna da koristi sve razumne i odgovarajuće alate savezne vlade i hitne organe za povećanje kapaciteta rafinerije i proizvodnje u bliskoj budućnosti, te da osigura da svaki region ove zemlje bude na odgovarajući način opskrbljen.”

Cijene benzina su prošle sedmice dostigle 5 dolara po galonu, što je najviše ikada, i prosječno 5,014 dolara po galonu 15. juna, u poređenju sa rekordom od 5,016 dolara svih vremena postavljenim juče.

Kako cijene benzina rastu, a inflacija je dostigla najviši nivo u četiri decenije, predsjednik Bajden pokušava pronaći rješenja za snižavanje cijene na pumpama uoči izbora za kongres u novembru. Dakle, retorika protiv naftnih kompanija se pojačava. Krajem prošle sedmice, predsjednik Bajden je prozvao Exxon i druge naftne kompanije zbog prevelikog profita, rekavši da je “Exxon ove godine zaradio više novca od Boga”.

Porast cijena nafte, oporavak potražnje nakon COVID-a i ograničeni kapaciteti za preradu ključni su razlozi za rekordno visoke cijene benzina u SAD-u i mnogim drugim zemljama.

Oilprice.com

Pročitajte još