Novi Dani
Svijet

Rusi se povukli sa Zmijskog ostrva, tvrde da je to gest dobre volje! Ukrajina slavi pobjedu

Otok Snake

Ministarstvo odbrane ruske Federacije je na svom službenom Telegram kanalu priznalo povlačenje sa Zmijskog ostrva, strateški važnog ukrajinskog ostrva u Crnom moru,

U objavi se ponavljaju tvrdnje da su se ruske snage dobrovoljno povukle, odnosno da ih Ukrajinci nisu odande otjerali.

U poruci koju je proslijedilo rusko ministarstvo odbrane navodi se da su se ruske snage povukle jer je “objekt zaista od strateške važnosti, ali je u ovom trenutku ispunio svoju ulogu kontrole zračnog prostora”.

“Bilo ga je teško zadržati u uvjetima otvorenog sukoba”

Dalje se navodi da “su zbog konstantnih napada oružanih snaga Ukrajine Rusi morali trošiti značajne resurse na zadržavanje kontrole nad ostrvom”.

“Radi se o ostrvu vulkanskog tipa, na kojem praktički nema vegetacije ili bilo kakvog prirodnog zaklona, te ga je teško zadržati u uvjetima otvorenog sukoba. U isto vrijeme, ruske snage na njemu su uspješno izdržale više ukrajinskih napada”, stoji u objavi.

FWfU46IX0AEjMHI?format=jpg&name=large

“Odluka o povlačenju sa Zmijskog ostrva je donesena kako bi se izbjegli gubici”, stoji u objavi.

Telegram kanal čiju objavu je prenijelo rusko ministarstvo prati oko 700.000 ljudi. Poruka završava riječima: “Ukrajinska strana ovo pokušava pretvoriti u pobjedu, uz pomoć međunarodnih medija.”

Ukrajina slavi pobjedu

Ukrajina, pak, tvrdi da je otjerala Ruse nakon velikog napada u srijedu navečer.

“KABOOM!“, napisao je Andrij Jermak, šef osoblja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Twitteru.

Ukrajinci su nedugo prije te objave ruskog ministarstva priopćili da su pogodili ruske sustave na ostrvu.

BBC piše kako su se pojavile slike s ostrva na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko priopćenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

“Tijekom noći, kao rezultat još jedne uspješne faze vojne operacije, neprijatelj je žurno evakuirao ostatke svog garnizona sa Zmijskog ostrva u dva glisera… Trenutno je prekriven vatrom i čuju se eksplozije”, priopćili su Ukrajinci.

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Početni ruski napori da pojačaju prisustvo na ostrvubili su djelimično uspješni.

Radari protuzračne odbrane i protuzračni projektili pomogli su da se odbiju ukrajinski napadi, dok su Rusi nastojali od ostrva načiniti tvrđavu sa koje bi imali mogućnost dominirati zračnim prostorom i okolnim morskim putevima.

Iako su ukrajinski zračni napadi na ostrvo bili uspješni, Rusija je uspjela oboriti nekoliko naoružanih dronova TB2.

Zato se Ukrajina okrenula upotrebi protubrodskih projektila, koji su imali dobar učinak protiv nekoliko ruskih plovila.

Najpoznatiji slučaj potapanja ukrajinskim krstarećim projektilima odnosio se na ponos ruske Crnomorske flote, brod “Moskva”, 14. aprila.

Stigle nove satelitske snimke Zmijskog ostrva nakon ruskog povlačenja

KOMPANIJA Maxar Technologies danas je objavila nove satelitske fotografije Zmijskog ostrva.

7f3ae46a 28e2 41a3 A040 C7fae7fdffd2

Podsjetimo, danas je objavljeno da su se ruske snage povukle. Ukrajina tvrdi da su se Rusi povukli zbog napada ukrajinske vojske, a Rusi tvrde da je povlačenje “gesta dobre volje”.

Nove fotografije prikazuju kako se diže dim iz pogođenih vozila i struktura na sjevernom dijelu ostrva.

Protubrodske krstareće rakete, inostrane i ukrajinske, kao i naoružane bespilotne letjelice predstavljaju rizik za preostale brodove ruske Crnomorske flote.

Rute iz Odese, i prema njoj, još pod ukrajnskom kontrolom, sada će biti sigurnije za inostrane brodove, koji će moći osigurati izvoz većih količina prijeko potrebnih žitarica.

Pročitajte još