Novi Dani
Svijet

Kristijan Iličić u Afganistanu pronašao ženu koju su uhapsili talibani: Bila je advokat, imala je svoj restoran, izdao ju je vlastiti muž

Foto:Facebook

Hrvatski pustolov i travel bloger Kristijan Iličić podijelo je potresnu priču Halime iz Afganistana, koju su uhapsili talibani.

Naime, upoznao ju je prije dvije godine kada je posjetio Bayman. Ona je advokatica koja je na sudu zastupala mnoge žene koje su imale probleme u dogovorenim brakovima. Zauzimala se za ravnopravnost žena i željela je svijetu pokazati da u Afganistanu postoje hrabre žene koje se bore za sebe. Bila je vlasnica restorana i prehranjivala je čak šest porodica. Tada je kazala Iličiću da se boji da će talibani pobijediti i da bi moglo biti gore nego prije.

“Kad je Afganistan devet mjeseci kasnije posve pao u ruke talibana, pokušao sam doprijeti do nje, no nije se javljala na telefon. Nije bila na kućnoj adresi. Nadao sam se da je uspjela pobjeći. Sada sam saznao potresan razlog zašto nisam mogao do nje. Bila je u zatvoru! Halima danas ne izlazi iz kuće, a kad izlazi nosi burku. Posjetio sam je u njezinom današnjem domu. Živi sa svoje četvero djece, niti jedno od njih više ne ide u školu. A gdje je muž?”, napisao je Iličić na Facebooku.

Muž nije mogao podnijeti njezin poslovni uspjeh

Muž ju je optužio za preljubu i zato se sakrivala. Nažalost, talibani su je uspjeli pronaći i uhapsiti. Naravno, nisu pronašli dokaze za preljubu. Optužba koju je servirao njezin muž bila je motivisana time što on nije mogao podnijeti njezin poslovni uspjeh. Nije želio da stalno istupa u javnosti, ponašala se previše moderno za njegov ukus i htio je da samo bude kod kuće. Pobjeda talibana mu je dala vjetar u leđa.

“Talibani su ispitivali nju i njenu djecu. Tražili su dokaze tog preljuba, a kako ih nisu pronašli, pustili su je. Ipak, optužba je ostala ‘visiti u zraku’ i ona je društveno osramoćena. Više ne radi, njen restoran više ne postoji. Ne može nigdje drugo naći posao jer talibani zabranjuju ženama da rade. Zatvorena je u kući sa svoje četvero djece. Da bi preživjela, prodala je stvari iz restorana, a kasnije i sam restoran. Pokušala j vratiti neke novce koje je prije svega što se zbilo posudila nekim ljudima, no nije ih više mogla dobiti nazad. Ti muškarci su je pretukli! Užas. Zbog toga je tražila pomoć od talibana, no oni joj nisu pomogli. Zaista je prošla kroz pakao! Toliko me je potresla ova priča”, naveo je.

Dodao je da imao pomiješane osjećaje vezane za novu vlast u Afganistanu, ali da da je u Haliminom domu “pljusnula” brutalna realnost. Shvatio je da postoje tihe žrtve, žene skrivene iza vela, bez ikakvih prava, sklonjene iza zidova kuća.

“Nije svugdje isto, nije svako prošao isto. Halima je imala zlu sreću, izdao ju je vlastiti muž, a nove okolnosti su išle totalno kontra nje. Nije se mogla zaposliti, dobiti pravdu, pomaknuti u bilo koju stranu. Toliko me je to duboko pogodilo, baš sam ostao šoku.

Pomogao sam joj koliko sam mogao u tom trenutku da se snađe za prvu ruku. Beskrajno sam tužan zbog nje. Prije dvije godine, kad sam je pitao bi li otišla u slobodan svijet, rekla mi je da ‘ne treba odlaziti u slobodan svijet, već da slobodu treba dovesti u Afganistan’. Sada mi kaže da želi prodati kuću i napustiti Afganistan jer ovdje za sebe više ne vidi nikakvu budućnost. Slomili su joj ideale. No, nekako želim vjerovati da nisu slomili i nju”, objavio je.

Na kraju je poručio svima onima koji žele pomoći Halimi i njenoj djeci da mu se jave na e-mail kristijan@nomadik.travel.

Pročitajte još