Novi Dani
BIH

Američka ambasada: Zaprepašteni smo izjavom Izetbegovića koja je očekivano izazvala neodgovornu reakciju Milorada Dodika

Govoreći na jednoj stranačkoj tribini lider SDA Bakir Izetbegović uputio je nekoliko militarističkih poruka koji su izazvali burnu reakciju javnosti i njegovih političkih protivnika.

“Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, bio je kratak Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

Oružane snage će se morati poduprijeti letećim robotima, dronovima, kazao je Izetbegović.

Na ove poruke reagovao je lider SNSD-a Milorad Dodik, o čemu smo ranije izvjestili.

Na Izetbegovićeve poruke danas je reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu.

“Šokirani smo i zaprepašteni jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su očekivano izazvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije trideset godina građani ove zemlje propatili su kroz brutalan rat.

U 2022. zaslužuju bolje od vođa koji apeliraju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda.

Istinska predanost saradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanju nasilju – potrebna je za rješavanje problema ove zemlje, koji postaju sve gori”, poručili su iz Američke ambasade.

Pročitajte još