Novi Dani
Srbija

Protest „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu

Novi Sad

Foto:Facebook (Marksistička organizacija Crveni)

U Novom Sadu u toku je protest pod nazivom “Buna protiv mafije”, organizovan zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u tom gradu. Demonstranti su zaustavili saobraćaj u Bulevaru oslobođenja.

Na protest u Novi Sad pristigli su i aktivisti iz Beograda, Zrenjanina i drugih gradova, a tu su i opozicioni političari Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Borislav Novaković.

Među prisutnima su i Biljana Stojković, koopredsednica stranke Zajedno, ali i drugi koopredsednik ove partije Aleksandar Jovanović Ćuta. Tu su i predstavnici Marksističke organizacije Crveni, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, kao i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke. Tu su i predstavnici Demokrtaske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali i pokreta Zdravka Ponoša Srbija Centar (SRCE) i Ne davimo Beograd.

Aktivisti iz Novog Sada nose bedževe na kojima piše „zgubidan“, kako je one koji su učestovali na protestu protiv GUP-a opisao gradonačlenik Miloš Vučević.

Okupljeni zvižde, a na čelu je veliki transparent „Buna protiv mafije“. Građani nose transparente „Ne davite Novi Sad“, „Gari, vidi ne može“ i druge.

U obližnjem kafiću su i osobe koje su od ranije poznate kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i neki koji na sebi imaju majice sa slovom „Z“, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na samom početku protesta dogodio se manji incident, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu.

Uoči protesta, tik ispred stanice policije su primećeni „provokatorski plakati“, koje su organizatori prijavili policiji. Na nalepnicima je ispisano „cigla, štangla, baklja, taj rad – zar se tako čuva Novi Sad“, do se na posteru nalazi aktivista Brajan Brković sa natpisom „kakav deda takav unuk, zar za njim da krene novosadski puk“, kao i „policiju tuče, krv priziva, zastavu kalja – zar ti takav kao predvodnik valja“?

Podsećamo, večerašnji protest u Novom Sadu organizuje nekoliko nevladinih organizacija, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Pročitajte još