Novi Dani
Svijet

Tajvan: Kineske vojne vježbe praktički znače blokadu Tajvana

Vlada Tajvana snažno je osudila kinesku najavu četverodnevnih vojnih vježbi s bojevim streljivom, koju Kinezi olaniraju održati oko otoka.

Takve vježbe znače “povredu tajvanskog teritorija” i “svode se na blokadu tajvanskog zračnog i pomorskog prostora”, objavila je vlada Tajvana.

BBC-jev dopisnik iz Kine Stephen McDonnell na Twitteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji. Karta prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vježbi, koje će se održati od četvrtka do nedjelje, nakon odlaska Nancy Pelosi s Tajvana.

I tajvanska predsjednica Tsai osudila je kineske vojne vježbe, kazavši da se radi o “nepotrebnoj reakciji”. “Tajvan je posvećen održavanju statusa quo u Tajvanskom tjesnacu”, rekla je Tsai.

Tajvansko ministarstvo obrane najavilo je da će se “suprotstaviti svakom potezu koji narušava teritorijalni suverenitet Tajvana”, javlja BBC. Peking je objavio da “nijedan strani avion ili brod ne bi trebao ući na područje dok se u njemu održavaju vježe”.

Tajvan podigao stupanj pripravnosti vojske

Nedugo uoči susreta Nancy Pelosi s tajvanskom predsjednicom Tsai, vlada Tajvana najavila je da podiže stupanj pripravnosti svoje vojske.

Vlasti su najavile da će “osigurati sigurnost i stabilnost oko otoka”, što je jasan odgovor na kinesku najavu četverodnevnih vojnih vježbi koje će se održati oko Tajvana, a trebale bi početi sutra.

Tajvanska vlada dodala je da bi se “građani trebali osjećati sigurnima”.

Pelosi: Tajvan je jedno od najslobodnih društava na svijetu

PREDSJEDNICA Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je jutros tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država “jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen, te pozvala na pojačanu međuparlamentarnu suradnju.

Pelosi je kasno jučer stigla u Taipei na nenajavljeno ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Pelosi je jutros zahvalila predsjednici Tsai Ing-wen na njezinu vodstvu, te pozvala na jačanje međuparlamentarne suradnje. Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

Znakovit tajming dolaska Pelosi

“Pohvaljujemo Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, rekla je Pelosi u tajvanskom parlamentu. Također je kazala kako novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova u natjecanju s Kinom “nudi veće mogućnosti za gospodarsku suradnju SAD-a i Tajvana”.

Iako Pelosi nije prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja je otišla na Tajvan – Newt Gingrich posjetio ga je 1997. – njezin posjet dolazi u trenutku kada su se odnosi između Pekinga i Washingtona naglo pogoršali, u vrijeme kada je Kina puno moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila nego što je bila četvrt stoljeća ranije.

Pročitajte još