Novi Dani
Svijet

Rusi razaraju energetska postrojenja, Ukrajinci napreduju prema Hersonu

Ukrajinska vojska tvrdi da niže uspjehe kako se njezine snage probijaju prema jugu zemlje, gdje su ušle određena naselja koja su ruski vojnici napustili.

Što se grada Hersona tiče, njegova važnost leži u tome što povezuju Ukrajinu s Krimskim poluotokom, koji je Rusija anektirala još 2014.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu je poručila:

“Još samo malo, drži se, Hersone. Ukrajinska vojska je na putu.”

Rusko vojno rukovodstvo povuklo je svoje oficire iz grada Hersona preko reke Dnjepar jer se očekuje napredovanje ukrajinske vojske, saopštio je danas analitičkin centar Instituta za proučavanje rata.

Do povlačenja dolazi nakon što je ukrajinska vojska saopštila da su njene snage nastavile kontraofanzivu u oblastima Hersona i Zaporožja. Ruske separatističke vlasti naredile su juče hitnu evakuaciju stanovništva preko Dnjepra iz Hersona pre nego što ukrajinska vojska udje u grad.

Rusi razaraju energetska postrojenja, naredili evakuaciju Hersona

Ruski projektili jučer su pogodili energetska postrojenja u Ukrajini, što je izazvalo nestanak struje u nekoliko regija, priopćile su jučer ukrajinske vlasti, dok ruske okupacijske snage u gradu Hersonu naređuju civilima da se evakuiraju.

Analitički centar Instituta za proučavanje rata ocjenjuje i da su ruska granatiranja elektrana strategija koja ima za cilj da osujeti moral ukrajinske ofanzive i prisili vladu u Kijevu da troši dodatne resurse na zaštitu civila i energetske infrastrukture.

U saopštenju se navodi da je malo vjerovatno da će taj napor nanijeti štetu ukrajinskom moralu, ali se ukazuje da će imati značajan ekonomski uticaj.

Ruske vlasti pozivaju građane Hersona na evakuaciju

U Hersonu, gradu koji se našao na meti ukrajinske protuofanzive, ruske vlasti pozivaju građane da što prije napuste grad.

”S obzirom na neizvjesnu situaciju na frontu, na rastuću opasnost od masovnog bombardiranja i prijetnju terorističkim napadima, svi civili moraju odmah napustiti grad preko istočne obale rijeke Dnjepar”, napisali su na Telegramu, prenosi Hina.

Hiljade civila pobjeglo je iz Hersona nakon upozorenja na napad ukrajinske vojske koji planira vratiti grad pod svoju kontrolu. Mnogi od njih su čamcima do doplovili do druge strane rijeke Dnjepar, ispunjenim kutijama i torbama.

Pročitajte još