Novi Dani
Uncategorized

Američki ministar obrane: Ukrajina može osloboditi Herson

Secretary Of Defense Lloyd J. Austin III Visits USS Nimitz 210225 D XI929 1009 50980737013

Foto:CC

Američki ministar obrane Lloyd Austin je danas, samo nekoliko sati nakon što je proruski čelnik najavio “vjerojatno” povlačenje ruskih snaga iz tog ključnog grada, rekao kako vjeruje da ukrajinska vojska može osloboditi Herson.

Austin je napredovanje ukrajinske vojske nazvao “metodičnim” i “učinkovitim”, pa dodao:

“Definitivno vjerujem da ukrajinska vojska ima kapacitete za to. I ono što je najvažnije, sami Ukrajinci vjeruju da mogu to postići.”

Ukrajinski obavještajci: Proruski čelnici iz Hersona otišli prema Krimu

Ukrajinski obavještajci danas su objavili kako su ruske snage prebacile proruske čelnike iz Hersona prema Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kako prenosi Kyiv Independent pozivajući se na ukrajinske vojne obavještajce, u proteklim tjednima proruski čelnici Hersona i njihovi kolaboracionisti prebačeni su u hotele smještene između Sijvaša i Azovskog mora.

Vlasnici hotela i centara za rekreaciju prisiljeni su smjestiti proruske čelnike Hersona u svoje prostore, a ruska vojska i dalje traži lokacije za smještaj kolaboracionista i proruskih čelnika koji odlaze iz Hersona.

Danas je, podsjetimo, jedan od proruskih čelnika Hersona najavio i “vjerojatno” povlačenje ruskih snaga iz okupiranog glavnog grada regije.

Stanovnik Hersona: Nema masovnog povlačenja Rusa iz grada, ali…

Stanovnik okupiranog Hersona, koji je iz sigurnosnih razloga htio ostati anoniman, danas je za CNN rekao da “nema masovnog povlačenja ruskih snaga iz grada”, ali je odmah dodao kako primjećuje “neuobičajeno kretanje ruskih snaga”, dodavši kako su u gradu uklonjene neke kontrolne točke ruske vojske.

Herson je, podsjetimo, najveći ukrajinski grad koji je Rusija okupirala od početka invazije, a proruski čelnik regije Herson danas je objavio da će ruske snage “vjerojatno” povući sa zapadne obale rijeke Dnjepar. To područje uključuje i grad Herson.

Ukrajinski zamjenik regionalnog vijeća Hersona Jurij Sobolevski rekao je za CNN da su “Rusi napustili neke od kontrolnih točaka u Čornobajivki, Stepanivki i Bilozerki (naselja sjeverno i zapadno od grada), koja su bliže bojišnici od samog grada Hersona” te potvrdio da je “u Hersonu manje ruskih kontrolnih točaka”.

Sobolevski vjeruje da je izjava proruskog čelnika o mogućem povlačenju ruskih snaga “vjerojatno zamka”, dodavši kako ukrajinska snaga “ne vidi masovno povlačenje”.

Pročitajte još