Novi Dani
Potez DANA

Orban nosio šal s kartom velike Mađarske: Osvjedočeni prijatelj srpskih i hrvatskih desničara priključio Vojvodinu i veći dio Hrvatske

Orban Hungary

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je novi skandal. Na prijateljskoj utakmici nogometne reprezentacije pojavio se noseći šal s kartom povijesne Mađarske koja sadrži velike dijelove Hrvatske, Srbije (Vojvodinu), ali i drugih zemalja.

Teritorije na kojima su Mađari uglavnom bili manjina, Budimpešta je izgubila nakon Prvog svjetskog rata mirovnim sporazumom koji je Orban nazvao smrtnom kaznom.

Zanimljivo je da se Viktor Orban smatra osvjedočenim prijateljem među srpskim i hrvatskim desničarima uprkos ovakvim postupcima ali i brojnim drugim kontroverzama koje uključuju veličanje mađarskog fašističkog diktatora Mikloša Hortija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer Viktor Orban nosi šal “Velike Mađarske”.

Trianon Treaty

“Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović napisala je na Twiteru da niko u Hrvatskoj na ovaj gest ne smije istinski reagirati.

-Orban na utakmicu došao s kartom velike Mađarske, Milanović će se na to nasmijati, a nijedan suverenist, bujanac i HDZ-ovac neće reagirati što ine čudi nakon što su MOL-u osigurali preuzimanje INA-e. Domoljublje je samo paravan za ostvarivanje vlastitih materijalnih interesa, napisala je.

Milanović: Hrvatska ne treba reagirati na to

Predsjednik Zoran Milanović danas je rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na taj potez.

“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović. “Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji.”

LSV traži reakciju

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton zatražio je od funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana i Balinta Pastora da iskoriste bliske veze sa Viktorom Orbanom i utiču na njega kako bi prestao da nosi navijački šal sa mapom velike Mađarske, koja obuhvata i teritoriju Vojvodine.

Orban već godinama neskriveno ističe simbole velike Mađarske, koja zauzima teritorije susednih država, navodi se u pisanoj izjavi Martona.

„Otac i sin Pastor još nisu viđeni sa takvim šalovima, ali oni snažno podržavaju izgradnju novosadskog spomenika žrtvama iz 1944. i 1945. godine, među kojima su i brojni pripadnici Hortijevog fašističkog režima, koji su u Novom Sadu i celoj Bačkoj počinili brojne zločine“, naglašava LSV.

Orban godinama svojata dijelove Hrvatske

Orban je i ranije objavljivao kartu Mađarske u granicama širim nego što su današnje te koje obuhvaćaju i značajne teritorije susjednih država.

2019. je tako Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svom Twitteru objavio povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje velik dio Slovenije, ali i dijelove Hrvatske, poput Međimurja, dijela Baranje i Kvarnera. Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, sugerirajući da bi značajni dijelovi Hrvatske trebali pripasti Mađarskoj.

Iste godine je održao sastanak predsjedništva svoje desne populističke stranke Fidesz pod golemom uokvirenom kartom “povijesne Mađarske”, koja obuhvaća i velik dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Sljedeće godine Orban je na svojem Facebooku objavio čestitku maturantima koji su taj dan na maturi izlazili na ispit iz povijesti. Uz čestitku je išla fotografija globusa na kojoj se vidjela velika Mađarska, koja obuhvaća dio Hrvatske.

Pročitajte još